Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Payerl-Pal: Situacija u bolnici Čakovec je dramatična

Zbog loše epidemiološke situacije u Međimurskoj županiji prekinuti su posjeti pacijentima i odgođen je dio naručenih pregleda u Županijskoj bolnici Čakovec. U bolnici se liječi više od 100 pacijenata s COVID-om. Iz bolnice su priopćili kako je ova odluka privremena. Ovisit će o daljnjoj epidemiološkoj slici.
Stanje u županiji i dalje je alarmantno. Čekaju se današnji podaci. Epidemiolozi očekuju blagi pad broja novozaraženih.

  • Podaci o broju novooboljelih su iznimno visoki, prošli tjedan su od ponedjeljka do subote oni iznosili 1753 osobe pozitivne na koronavirus, što je 54 posto od testiranih. U ovom tjednu bilježimo nešto niži postotak pozitivnih, ne prelazi 50 posto, ali brojke su i dalje visoke. To su brojevi koji će se tek odraziti na situaciju u bolnici, koja je i ovako dramatična. Broj hospitaliziranih se povećava iz sata u sat, a ta velika brojka pozitivnih izvanbolničkih dokazanih, nekih 10-ak posto, će sigurno u naredna tjedan dva završiti u bolnici Čakovec na liječenju, rekla je Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, gostujući u emisiji “Studio 4”.

Payerl-Pal je rekla kako ne može sa sigurnošću reći da je ovo vrhunac 4. vala, ali se nada da jest s obzirom na to da je udio pozitivnih pao s 50-ak posto na 40-ak posto.

Vjeruje kako je trenutna epidemiološka situacija posljedica delta-plus soja koji je zabilježen u Međimurju.

  • U uzorcima koje smo slali na sekvencioniranje dokazali smo taj soj krajem rujna, potom početkom listopada. Među tim poslanim uzorcima imamo četiri dokazana delta-plus soja koje karakterizira izrazita brzina širenja, što ove brojke pokazuju, ali i teže kliničke slike, rekla je Payerl-Pal.

Oko 75-80% svih hospitaliziranih je necijepljeno, a manji postotak su cijepljene osobe s dvije ili jednom dozom. Dio tih hospitaliziranih, s obzirom na tešku kliničku sliku, dobio je potporu kisikom za disanje.

Unatoč jednoj od najboljih procijepljenosti odraslih u zemlji – 65% procijepljenog stanovništva starijih od 18 godina, bolnica se rapidno puni.

  • Puno je faktora. Jedan je sam virus, njegova virulencija i brzina širenja. Svi znamo da cijepljenje nije 100-postotna garancija, cijepljeni se mogu biti prenosioci virusa i razboljeti se. Mi bilježimo preko 20.000 oboljelih u Međimurju u cijelom periodu pandemije, rekla je Payerl-Pal dodajući da bi i dalje trebali raditi na procjepljivanju stanovništva i dobivanju postotka cjepljenjih preko 90% da bi mogli lakše disati.

Smatra da grupiranje ljudi u zatvorenom prostoru, bez obzira na procijepljenost, povećava rizik od širenja virusa. Jedino ako se striktno pridržavaju mjera, kazala je, taj rizik se smanjuje kod cijepljenih.

  • Svi oblici okupljanja većeg broja se nikako ne preporučuju, posebno ako traju dulje vremena što omogućuje lakše prenošenja virusa u zatvorenim prostorima, rekla je.

Payerl-Pal je rekla da je Zavod za javno zdravstvo dobio 7000 testova za brza antigenska testiranja koje su u dogovoru s lokalnim stožerom dalje podijelili. Najveći broj testova preuzeli su Dom zdravlja, bolnica Čakovec, liječnici obiteljske medicine koji su na terenu, ljekarne…

Danas je i Svjetski dan svjesnosti o antibioticima.

  • Zbog pretjerane upotrebe doveli smo se u situaciju da govorimo o postantibiotskoj eri jer se nažalost bakterije dobro snalaze u prisutnosti antibiotika i razvijaju brojne mehanizme rezistencije. Hrvatska troši previše antibiotika, osobito u izvanbolničkoj populaciji, za liječenje virusnih infekcija. A znamo da antibiotici na viruse ne djeluju. Pozivam građane da se za pojavu simptoma kao što su grlobolja i temperatura ne posežu za antibioticima i liječe se simptomatski skidajući temperaturu, boraveći kod kuće i slušaju savjete liječnika, rekla je Payerl-Pal. (hrt.hr)