Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden, najstariji američki predsjednik, proslavio 79. rođendan

Joe Biden, najstariji američki predsjednik na dužnosti, u subotu je proslavio 79. rođendan u obitelji, dan nakon liječničkog izvješća u kojemu je ocijenjen sposobnim za vođenje Sjedinjenih Država.

Demokratski predsjednik provodi slavljenički vikend u svojoj izbornoj jedinici u Wilmingtonu, 170 km od glavnog grada Washingtona. U svom programu nema javnih nastupa.

  • Sretan rođendan mom prijatelju i bratu, poželio mu je na Twitteru Barack Obama, kojemu je Joe Biden osam godina bio potpredsjednik.
  • Amerika vam je zahvalna za vašu suosjećajnost, pristojnost, domoljublje, vodstvo i ambicioznost, istaknula je demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, dvije godine starija od njega.

Joe Biden je dan uoči rođendana obavio liječnički pregled i ocijenjen je “sposobnim” za obnašanje predsjedničke dužnosti, rekao je njegov liječnik.

Pregled je uključivao kolonoskopiju pod anestezijom tijekom koje je nakratko prenio svoje ovlasti na potpredsjednicu Kamalu Harris koja je tako bila prva žena s predsjedničkim ovlastima u povijesti SAD-a.

Joe Biden je već javno rekao da se planira kandidirati na izborima 2024.

No neki pristaše Donalda Trumpa, koji je u sedamdesetima, ne propuštaju priliku da više – manje otvoreno postave pitanje o Bidenovu zdravlju i o intelektualnim sposobnostima. (hrt.hr)