Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Jandroković: Sebično je promišljati o vlastitoj slobodi dok drugi umiru

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zapitao se u ponedjeljak, komentirajući prosvjed protiv covid potvrda, kakva je to sloboda koju bi pojedinci htjeli za sebe, a koja „donosi smrt i odnosi brojne živote koji nisu trebali otići“.

„Oni koji zazivaju vlastitu slobodu izbjegavajući covid potvrde i testiranje, očito ne razmišljaju da postoje ljudi koji plaćaju veliku cijeni ove epidemije“, naglasio je predsjednik Sabora na Hrvatskom radiju.

Kazao je i kako smatra da u ovom trenutku nije ključno pitanje da ili ne s covid potvrdama, nego što imamo više od 10 tisuća umrlih od covida, a danas rekordnih 73 u ovome, četvrtom valu.

„Ne znam kakva je to sloboda koju bi pojedinci htjeli za sebe, a koja donosi smrt i odnosi brojne živote koji nisu trebali otići“, rekao je u emisiji „S Markova trga“.

Upitao se i kakva je to sloboda koja isključuje doktore i medicinske sestre, koji godinu i 9 mjeseci „ginu“ da bi spašavali ljudske živote, te pozvao da im se iskaže povjerenje, jer rade u nemogućim uvjetima.

Kad je riječ o subotnjem prosvjedu, kaže da sastavom bio vrlo heterogen, da je među okupljenima bilo i „različitih lažnih proroka, ali i političkih profitera koji su “nanjušili temu” za koju smatraju da bi na njoj mogli prikupiti koji politički bod.

U 30 godina nisam čuo da predsjednik poziva na nepoštivanje zakona
„To je jedan od fenomena koji nismo imali, u 30 godina moderne Hrvatske nisam čuo da predsjednik Republike otvoreno poziva na nepoštivanje zakona i propisa“, odgovorio je Jandroković upitan kako komentira da su neki zastupnici, ali i predsjednik države, pozvali na nepoštivanje propisa, nakon što su na snagu stupile covid potvrde.

„Evo, i danas smo čuli (predsjednikovu) poruku da nikakve inspekcije ne mogu doći u njegov ured, jer da ih neće pustiti. Ne znam koji zakon jamči tu mogućnost“, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora i podsjetio kako to nije prva poruka kojom se poziva na kršenje zakona. Sjetite se zakona o sudovima, o obrani, o državnim blagdanima, napomenuo je.

Upitan razmišlja li se i kod nas o obveznom cijepljenju, Jandroković je istaknuo kako je Hrvatska donijela svoje mjere, te kako u ovom trenutku ne može govoriti hoće li biti i nekih drugih.

Sve će ovisiti kako će se pandemija razvijati, dodao je.

Vrlo je suzdržano komentirao priopćenje Hrvatske biskupske konferencije o cijepljenju.

„Njihovo je priopćenje očito rezultat kompromisa, koji postoji u samoj HBK, vjerojatno i među svećenicima. To je njihova odluka, neću više od toga reći“, izjavio je. (hrt)