Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Magdaleni Andersson druga prilika za formiranje vlade

Magdalena Andersson, prva žena na čelu švedske vlade, koja je jučer dala ostavku samo 7 sati nakon što je postala premijerka jer je pao vladin prijedlog proračuna u parlamentu, dobila je od predsjednika parlamenta drugu priliku za formiranje vlade. Ovaj put u njoj bi trebali biti samo njezini socijaldemokrati, što znači da bi vlada bila manjinska.Pošto nema drugog kandidata na vidiku, Andersson će vrlo vjerojatno biti drugi put potvrđena za premijerku.

Riksdag, švedski parlament. će o tome glasati 29. studenog.

Predsjednik parlamenta je rekao da su događanja u srijedu neshvatljiva švedskom narodu te da su stranke svojim postupcima utjecale na smanjenje povjerenja u parlament, politički sustav i političare.

Andersson se nadala da će upravljati zemljom, kao i prethodnik Stefan Lofven, manjinskom vladom sa Zelenima uz podršku Ljevice i Centra. Međutim, stranka Centar odbila je podržati proračun zbog čega su Zeleni izašli iz koalicije.

Andersson će sada pokušati formirati manjinsku vladu u kojoj će biti samo socijaldemokrati, iako oni imaju samo 100 od 349 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Redovni parlamentarni izbori trebali bi se održati u rujnu iduće godine. (hrt.hr)