Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Papa pozvao na solidarnost sa žrtvama AIDS-a

Papa Franjo pozvao je u srijedu, u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, na obnovu solidarnosti s ljudima zaraženima HIV-om kako bi im se zajamčila skrb u najsiromašnijim dijelovima svijeta.
Papa je na općoj audijenciji rekao da je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a važna prigoda da se sjetimo ljudi zaraženih tim virusom. U nekim dijelovima svijeta ne postoji esencijalna zdravstvena skrb, upozorio je.

UNAIDS, UN-ov program za HIV i AIDS iz Ženeve, upozorio je u ponedjeljak da pandemija izazvana koronavirusom slabi borbu protiv AIDS-a u mnogim područjima te da su usluge za ljude koji trebaju lijekove protiv HIV-a poremećene u 65 posto od 130 zemalja.

  • Nadam se da je moguća obnovljena predanost solidarnosti kako bi se zajamčila učinkovita i jednaka zdravstvena skrb (za osobe zaražene HIV-om), rekao je Papa.

WHO navodi da je potkraj 2020. u svijetu HIV-om bilo zaraženo 37,7 milijuna ljudi, od kojih je više od dvije trećine u Africi.

Papa je prošli mjesec u pismu zahvalio američkom novinaru Michaelu O’Loughlinu, koji je napisao knjigu o radu katolika koji su pomagali žrtvama AIDS-a na početku krize 1980-ih. (hrt.hr)