Aktualno OG sada Ogulin

Predstavljeni rezultati projekta “Virtualni Ogulin”

U ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi “Bernardina Frankopana” upriličeno je predstavljanje rezultata projekta „Virtualni Ogulin“. Podsjećamo, za provedbu ovog projekta škola je dobila financijsku potporu Ministarstva turizma i sporta, u iznosu od 25.000,00 kuna.

Projekt su osmislili profesori Dragan Sabljak i Bojan Grba. Glavna ideja projekta bila je unaprijediti turističke potencijale u gradu Ogulinu, ali i povezati strukovno obrazovanje s konkretnim potrebama lokalne sredine.
Kao krajnji ishod ovog projekta, jest činjenica da su sve zanimljive prirodne i kulturne ljepote ogulinskoga kraja postale dostupnije. Tako im se sada može lako i jednostavno pristupiti putem mobilnih uređaja, tableta ili osobnih i prijenosnih računala. Učiniti se to može upisivanjem adrese: virtualni-ogulin.eu ili skeniranjem QR koda koji je napravljen za lakši pristup digitalnom sadržaju. Svaku virtualnu šetnju našim gradom prati i tekstualni sadržaj, koji pobliže pojašnjava samu lokaciju te mogućnosti dolaska na istu.

U realizaciji ovog projekta sudjelovali su učenici iz različitih obrazovnih sektora, a cilj je bio upoznati ih i uključiti u realizaciju jednog projekta u turizmu. STEM područje i tehničku izvedbu preuzeli su učenici opće gimnazije, koja naglasak stavlja na STEM područje. Učenici jezične gimnazije preuzeli su dio vezan uz prijevod i prilagodbu sadržaja, koji se prikazuju, osim na hrvatskom, i na engleskom i njemačkom jeziku. Učenici smjera hotelijersko-turistički tehničar pripremali su sadržaj i reklamu smještajnih kapaciteta Grada Ogulina, pa su tako odabrali nekoliko glavnih ruta kojima bi se turisti mogli kretati kako bi najlakše obišli sve prikazane lokacije. Učenici koji se obrazuju za smjer ekonomist bili su zaduženi za reklamu, javnost i diseminaciju projekta, a sve se odvijalo pod budnim okom nastavnika voditelja aktivnosti.

Zahvaljujući odobrenim sredstvima, kupljena je potrebna oprema, te je završen web sustav koji sadrži sve potrebne informacije i trenutne ponude koje Grad Ogulin nudi kao turistička destinacija. Ovaj sustav koristit će prvenstveno Turističkoj zajednici Grada Ogulina, koja će korištenjem sustava moći uputiti turiste da se upoznaju s turističkom ponudom ogulinskog kraja. Realizirani projekt doprinijet će boljitku svih stanovnika, privatnih iznajmljivača, restorana, hotela i ugostiteljskih objekata na području grada Ogulina.

Ravnatelj škole, profesori i učenici koji su sudjelovali u ovom projektu nisu skrivali zadovoljstvo učinjenim. Pohvale za “Virtualni Ogulin” stigle su od strane uzvanika koji su nazočili predstavljanju rezultata ovog projekta. Među njima su bili predstavnici ogulinskih gradskih ustanova i škola, Marija Šćulac pročelnica Karlovačke županije za školstvo, te gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović. On je, pohvalivši projekt, istakao kako najveća njegova vrijednost leži upravo u učenicima i profesorima škole, čiji su trud i zalaganje odlična okosnica daljnjeg razvoja škole i grada u cjelini. Poručio je kako će Grad Ogulin vrlo rado pružiti podršku ovako kvalitetnim projektima.

“Virtualni Ogulin” možete istražiti na slijedećoj web adresi: https://virtualni-ogulin.eu/ .