Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kina je odobrila lijek protiv covida-19

Kina je odobrila prvi lijek za oboljele od covida-19, dvije godine otkako je ta bolest prvi put otkrivena upravo na njezinu tlu odakle se proširila u pandemiju.Za razliku od cjepiva koje djeluje preventivno, lijek koji je dobio zeleno svjetlo kineskih službi, sprječava da oboljeli od covida-19 razviju teške komplikacije.

Ta azijska zemlja koja je prva dijagnosticirala virus SARS-CoV-2 u središnjem gradu Wuhanu krajem 2019., uspjela je gotovo iskorijeniti bolest primjenom vrlo radikalnih mjera kao što su strogo zatvaranje granica, stroga kontrola kretanja i mjere zatvaranja.

Kineske vlasti nisu odobrile dosad nijedno cjepivo do onih koje su proizveli domaći znanstvenici i navode da je cijepljeno više od 70 posto stanovništva.

Unatoč tome, zemlja je zadnjih mjeseci suočena s novim lokalnim žarištima, no te brojke su niske i neusporedive s dnevnim brojkama zaraženih u inozemstvu.

Nacionalna agencija za lijekove objavila je da je “hitno odobrila” kineski lijek protiv covida-19 na bazi monoklonih antitijela.

Monoklona antitijela vežu se na protein šiljka koronavirusa i tako smanjuju njegovu sposobnost da prodre u ljudske monostanice.

Lijek se primjenjuje injekcijom, a razvili su ga ugledno Sveučilište Tsinghua u Pekingu, Bolnica br. 3 iz Shenzhena (na jugu Kine) te tvrtka Brii Biosciences.

Klinička ispitivanja pokazala su da liječenje može za 80 posto smanjiti hospitalizacije i prijetnju smrti u osjetljivih pacijenata, navodi Sveučilište Tsinghua.

Lokalni mediji prenose da se lijek davao ljudima koji su nedavno oboljeli kada su se pojavila nova žarišta covida-19.

Kina je u četvrtak objavila da ima 83 zaraženih u cijeloj zemlji.

U Kini se primjenjuje nekoliko cjepiva koja su razvili tamošnji znanstvenici no njihova učinkovitost manja je od cjepiva razvijenih u inozemstvu.

Svjetska znanstvena organizacija (WHO) odobrila je dva kineska cjepiva, proizvođača Sinovac i Sinopharm.(N1)