Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković posjet Ukrajini nastavlja u Lavovu

Nakon Kijeva, premijer Andrej Plenković svoj dvodnevni službeni posjet Ukrajini nastavlja danas u Lavovu. Jučer se sastao s cijelim državnim vrhom zemlje, te s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim potpisao Zajedničku deklaraciju o europskoj perspektivi te zemlje.
Drugog dana službenog posjeta Ukrajini, Plenković će u Lavovu posjetiti Ukrajinsko katoličko sveučilište i održati predavanje o budućnosti Europe, a sastat će se i s gradonačelnikom Lavova. Predviđeno je i polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike i sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga.

Ovaj posjet prati snažno gospodarsko izaslanstvo, a planirano je održavanje i druge sjednice Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između hrvatske i ukrajinske vlade.

90-ak hrvatskih gospodarstvenika iz 59 tvrtki, najviše iz područja farmaceutske i IT industrije, poljoprivrede i turizma, sudjelovat će na forumu na kojem se s ukrajinske strane očekuje 170 gospodarstvenika iz oko 150 tvrtki. Uz predsjednika Vlade bit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. (hrt.hr)