Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nakon Žalac i Kuščevića, OLAF provjerava i Tolušića, a premijer odbija pričati u ime nadležnih institucija: ‘Neka izađu’

Tolušić se oglasio na Facebooku i kaže da ga je 2016. dočekao spreman natječaj za taj posao koji je raspisan 20 dana nakon što je imenovan
Još jednog bivšeg ministra, uz to i bivšeg potpredsjednika Vlade, Tomislava Tolušića provjeravaju USKOK i Ured europskog tužitelje i to opet u sklopu istrage u aferi Softver zbog čega je u zatvoru završila Gabrijela Žalac.

No Tolušića OLAF provjerava i zbog vinarije koju je otvorio europskim novcem nakon što mu se premijer Plenković zahvalio na suradnji. Tolušić se oglasio na Facebooku i kaže da ga je 2016. dočekao spreman natječaj za taj posao koji je raspisan 20 dana nakon što je imenovan.

“Iako je procjena vrijednosti nabave bila 14 milijuna kuna, na javnoj nabavi najjeftinija je bila tvrtka Omega Software, jedna od ozbiljnijih IT tvrtki u RH, koja je ponudila cijenu od 4.661.00,00 kn. Na webu Ministarstva regionalnog razvoja pronašao sam podatak da je na kraju, kad je posao odrađen i program napravljen, za sve to plaćeno ne 4,6 milijuna nego 3,7 milijuna kuna, znači 20 posto manje od ugovorenog. Poprilično rijetko za hrvatsku javnu nabavu”, naveo je.
Prvi je ugovor potpisao Tolušić, a nakon toga Gabrijela Žalac. U međuvremenu, vrijednost ugovora narasla je na gotovo 32 milijuna kuna. Zatim je sadašnja ministrica Tramišak taj posao povjerila FINA-i jer bi na natječaju posao mogla dobiti samo tvrtka Omega Sowtware, što je smatrala pogodovanjem.

“I pretpostavljam da OLAF zanima zašto Ministarstvo regionalnog razvoja od 2017. pa do 2021. godine plaća nadogradnju i održavanje osnovnog sustava 26, 30 ili 14 milijuna kuna, odnosno 5 ili 10 puta više u odnosu na prvi ugovor. Ali nisam vidoviti Milan, samo imam veliku glavu i lijepu frizuru za naslovnicu”, dodaje Tolušić.

Premijer kaže da bi svi poslovi s nabavkom kompjutora i softwarea mogli biti problem jer su komplicirani. “Ja ne znam o čemu se radi, ali iz iskustva znam kada god mi na Vladu dođe bilo koja tema koja podrazumijeva nekakve troškove za kompjutore i nešto što je vezano s programima pale mi se svi mogući upitnici i pokušavam onda od onih koji mi to donose pitati zašto baš to nešto toliko košta jer ja to ne znam, ne razumijem se dovoljno u to”, navodi Andrej Plenković.
Europski ured za borbu protiv prijevara zanima i kako je Tolušić kao bivši ministar poljoprivrede dobio 2,5 milijuna kuna za vinariju od Agencije za plaćanje u poljoprivredi i to po pravilniku koji je donio upravo Tolušić. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da nemaju saznanja o istrazi. Sam Tolušić o tome je već govorio početkom godine.

Upitan je li ga se na neki način preferiralo budući da je bio ministar kaže: “Pa opet vam kažem, svi su dobili novce pa tako i ja”.

Nakon što je bivša ministrica Gabrijela Žalac zbog afere software završila u istražnom zatvoru, predsjedniku Vlade je, čini se, dosadilo odgovarati na ista pitanja.

“Ovo ako netko ima nešto istraživat i neka pita onoga o kome se radi i neka kao nadležna institucija izvoli izać pred medije. Ako treba svaki dan, ja nit sam glasnogovornik ni policije, ni USKOK-a, ni DORH-a, ni OLAF-a ni europskog javnog tužitelja. I ne kanim javnosti tumačit njihove poslove”, zaključio je, no nije jasno kako bi trebali protumačiti to da mu je bivša ministrica Žalac u istražnom zatvoru, Tolušića istražuju USKOK i OLAF, a protiv Kuščevića je potvrđena USKOK-ova optužnica. (rtl.hr)