Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Slučaj Babine Gore članovi inicijative prijavili OLAF-u, a otkrili i nove detalje o izvještaju o istražnim radovima


“Događa se svinjarija kakva se u civiliziranoj zemlji ne bi trebala događati” – donosi Radio Mrežnica.

Slučaj karlovačkog Centra za gospodarenje otpadom prijavili smo OLAF-u, odnosno Europskom uredu za borbu protiv prijevara i to nakon što obraćanja hrvatskim institucijama nisu urodila plodom.

Poručili su to danas predstavnici Inicijative za Babinu Goru Žarko Kotur i Nikola Vuljanić.

Planiraju obavijestiti sve EU parlamentarce i kazati im “da se događa svinjarija koja se ne bi smjela događati u civiliziranoj zemlji”.

Dodaju da na Babinoj Gori nikad neće biti pametan centar jer su rokovi istekli, a tehnologija po kojoj je to trebalo biti učinjeno više ne funkcionira pa bi to moglo možda biti samo novo i lijepo smetlište.

-Mislim da je to plan nesposobnih i kriminalnih planera zbrinjavanja otpada u Karlovcu, rekao je Vuljanić.

No prijava OLAF-u koja je bila prije više od tjedan dana nije jedina novost. Kako je rekao Žarko Kotur, nedavno je bio s jednim od urednika izvještaja o geološkim i hidrogeološkim istražnim radovima na Babinoj Gori otprije 15 godina.

– Bio sam s g. Dragičevićem, a on je rekao to nije napisao. Zaključak nije napisao ni potpisao, samo izvješće je, no tražio je da se naprave dodatna istraživanja, a to mora biti po zakonu, kaže Kotur. Nastavlja da ona nisu napravljena i da je tako i direktorica Kodosa odgovorila vijećniku Nove ljevice Dimitriju Biraču.

Kotur kaže kako je predviđena cijena centra otišla gore, kako su dvije javne nabave poništene, pita se tko će platiti još 100 milijuna kuna da se to napravi i odmah odgovara da porezni obveznici plaćaju nerad. (radio-mrežnica.hr)