Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović: Referendumska odredba u Ustavu je opasna, čestitam Mostu

Predsjednik Zoran Milanović koji je na Kosovu posjetio hrvatske vojnike dao je izjavu za novinare i komentirao aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj. čestitao je Mostu na prikupljenim potpisima za referendum za koji smatra da je 99 posto “gotova stvar”.- Ustav je tu nejasan, Zakon o referendumu se uvijek može promijeniti, ali kad su u pitanju referendumske inicijative za promjenu Ustava – to je balistički pristup, nuklearno oružje. Rekao sam već. Čestitam im, ali ne razumijem što im to treba. Uspjeli bez logistike, svaka čast. Ako se referendum održi – to je 99 posto gotovo . Nitko neće izaći na referendum, da bi osujetio referendumsku inicijativu, to je uvijek krik protiv vlasti.

“Referendumska odredba u Ustavu je opasna”

– Za nju smo zalužni ja i još neki jer smo 2010. mijenjali Ustav i prilagođavajuči reeferendumske odredbe referendumu o ulasku u EU – dakle da prođe. Kad smo to jednom promijenili otvorena je “Pandorina kutijica”. Čak smo to skoro uspjeli i promijeniti 2014. Uspio sam skupiti 99 ljudi u Saboru, dva glasa su nam nedostajala za promjenu, kazao je.

Milanović je potvrdio da se testirao na koronavirus nakon susreta s Milom Đukanovićem. Smatra da se ništa ne bi dogodilo ni da je pozitivan – jer se “nalazi među mladim i zdravim ljudima koji su cijepljeni”.

Tko je štetočina i čije izjave štete međunarodnom ugledu Hrvatske?

Na pitanje novinara da komentira izjavu premijera koji ga je nazvao “štetočinom” Milanović je kazao da tu svoju izjavu premijer mora obrazložiti.

– Čekam radosnu vijest. Nešto pametno i suvislo. Ja sam predsjednik, nije on. Ja se hijerarhijski ne postavljam iznad njega, ali ako on na tome inzistira, možemo i tako. Ja sam stariji, dva dana, rekao je Milanović te dodao da njegove izjave štete samo ugledu premijeru i njegovim privatnim aranžmanima s nekim ljudima. Pri tome je spomenuo “unitariste koji žele satrati Hrvate”.

– Ovo će biti teška godina za Hrvate u BiH. Ako sam ja štetočina, onda sam najponosnija štetočina i podignut ću sebi spomenik trajniji od mjedi, nastavio je Milanović.

O napadu ispred Banskih dvora

– Rezgovarao sam sa suradnicima, doktorima znanosti Lozančićem i Miljenićem. (…) To je nesretni događaj jednog sluđenog mladića od 20 godina. I sad imamo usvajanje smjernica. To predlaže Ured VNS-a, mi to pregledamo i onda se na Vijeću usuglasimo. U tom procesu sudjeluju svi. A Plenković o tome ništa nije rekao. Nije bilo ni ‘A’ o nekakvom desnom radikalizmu. Ni nakon još godinu dana – opet isti odgovor, odgovorio je Milanović na pitanje novinara da komentira izjavu premijera kako DORH, MUP i SOA nisu dovoljno rasvijetlili napad koji se dogodio ispred Banskih dvora.

– Naše službe nisu uspjele napraviti ništa, bez obzira na Plenkovićev dikatat. (…) Ovo je puno ozbiljnija stvar. Božinović se sigurno ubio da naparavi nešto, ali nije uspio. Tomo Medved, ni on nije ništa uspio. I nakon što je dva puta dignuo ruku za smjernice i nakon što nije uspio izmobingirati SOA-u da napiše ono što bi on htio – onda to kaže. Pa jel to pritisak na Zlatu Hrvoj Šipek? Nek ona to odradi za njega, ionako to krotko radi, kaže Milanović.

– On želi da mu SOA kaže da je njegova stražnjica u opasnosti, zbog nesretnika koji se ubio i nije bio u čeliji Al-Q’aide, zaključio je. (hrt)