Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ne stišava se “bura” oko Zagrebačkog holdinga

Ne stišava se bura koju je izazvao dokument koji je Uprava Zagrebačkog holdinga poslala sindikatima, a u kojem se najavljuju masovna otpuštanja. Najavljeno je više od 550 otkaza, među kojima je i 30 radnika koji spadaju u zaštićenu kategoriju, a čija su imena i prezimena u dokumentu i objavljena.

Savjetovanje Uprave Holdinga i sindikata zapelo je na prvom koraku. Prepreka je dokument od 45 stranica – točnije stavak u kojemu se traži suglasnost da se 30 imenom i prezimenom navedenih radnika proglasi viškom. Riječ je o tzv. zaštićenim radnicima, primjerice trudnicama i osobama na rodiljnom dopustu. Holding je u demantiju istaknuo da otpuštanja u toj skupini ne može biti, a slično tvrdi i gradonačelnik.

– Postoji lista i taj će se popis u savjetovanju utvrđivati između uprave i sindikata, a što se tiče onih s najnižim koeficijentima ja vjerujem da će oni ostati zaposleni u Holdingu samo na operativnim poslovima. Zaštićene skupine su zaštićene zakonom tako da ne mogu dobiti otkaz, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Među viškom radnika većina je zaposlena u administraciji i na rukovodećim položajima, a ima i onih u operativi. 30 čistačica, 30 skladištara, 20 zaštitara, 19 domara, 7 vozača, prodavača karata ,12 neraspoređenih radnika.

– Za razliku od prošlog gradonačelnika s kojim smo uvijek bili kao pas i mačka, on je ovo prepustio upravi Holdinga i mislim da je to i dobro i krivo, a zavisi koliko im da. Mislim da se oni bas ne snalaze previše u toj komunikaciji, govori Darko Kleinberger iz sindikata Zagrebparking.

Zašto je dio radnika na popisu imenovan, zanima i oporbu.

– Ići imenom i prezimenom s tim da je određena osoba višak… Mislim da je to u jednu ruku diskriminacija i bojimo se da se tu možda ide u politički revanšizam, rekao je Mario Župan, zastupnik u skupštini, HDZ.

Renato Petek, koalicijski partner, javno je prozvao Upravu Holdinga zbog izostanka empatije. Popisa s imenima i prezimenima zaštićenih radnika, kaže, nije smjelo biti.

– Umjesto da se bavimo stvarnim restrukturiranjem Holdinga i da pronađemo one koji su stvarni višak, nažalost, tema je potpuno skrenuta zbog toga što je dokument napravljen tako, naglašava Petek, zastupnik u skupštini, SDP.

Sindikati koji sudjeluju u pregovaranju o predloženom dokumentu moraju se očitovati do 12-og siječnja, neslužbeno doznajemo da ga neće prihvatiti, nego će tražiti dopunu.(hrt)