Aktualno Gastro Magazin

Prosta povalnica

Iz Gorskog kotla danas stiže recept za jedno starinsko, nekada sirotinjsko i težačko jelo severinskog i lukovskog kraja.

“Prosta povalnica imenom vuče porijeklo iz slovenskg jezika što je i razumljivo jer je taj dio Vrbovskog uz samu granicu sa Slovenijom. Prosta povalnica bi u prijevodu značila jednostavna savijača,a ona po svom sastavu to i jest. Radi se, naime, o vučenom tijestu nadjevenom jajima. U jaja se mogu dodati i poprženi čvarci pa bi time jelo bilo još kaloričnije i bogatije. Od začina su tu sol, papar i kim, koji je čest začin u jelima Gorskog kotara. Kako to obično biva, jela koja su nekada bila nešto uobičajeno na seljačkim stolovima, postaju rijetkost, a samim tim i delikatesa. Tako je i ova prosta povalnica nešto što treba sačuvati od zaborava i nuditi gostima i posjetiteljima našeg zavičaja.

Za prostu povalnicu sam prvi puta čula od svoje kolegice Ivanke Kratofil, moje profesorice i razrednice koja je sada u mirovini i koja je s učenicima sakupljala starinske recepte kako bi ostali sačuvani od zaborava. Knjižicu s tim starinskim receptima još uvijek imam i često zavirim u nju.

Kasnije sam se susretala s tim jelom kroz razgovor s Nadom Hasan koja vrijedno radi na očuvanju tradicije severinskog kraja te Ivkom Krizmanić koja vodi Seoski turizam Krizmanić u Lukovdolu i svojim gostima nudi upravo prostu povalnicu kao starinsko i autohtono jelo. Obje ove vrijedne žene su mi svojim savjetima pomogle kako da pripremim ovo jelo. Za pripremu će vam trebati tek nekoliko sastojaka i malo vještine oko vučenog tijesta. No ako ga umijesite dan ranije, kao ja, nećete imati problema s razvlačenjem. Postoje i slatke inačice ovog jela koje se pripremaju s orasima i šećerom pa se poigrajte okusima.” – poručuje Vanja, autorica gastro bloga Gorski kotao.

Sastojci za prostu povalnicu:

Za tijesto:

500 g glatkog brašna
malo soli
1 do 2 dl mlake vode (ovisno o brašnu i jajima)
2 jaja

Za nadjev:

8 jaja
1 žlica masti
sol
papar
kim
čvarci (opcija)

Priprema:

U posudu prosijte glatko brašno (može i ono za bureke i pite) te dodajte dobar prstohvat soli. Dodajte razmućena jaja i otprilike 1 dl vode pa krenite miješati tijesto. Ukoliko je potrebno dodajte još malo vode. Tijesto mora biti elastično i glatko, ne pretvrdo niti premekano da se lijepi. Dobro ga izmijesite na radnoj plohi pa nekoliko puta bacite s visine na stol. Time se postiže bolja elastičnost tijesta. Tijesto podijelite u dva dijela pa ih stavite u duboki tanjur (svaki posebno), zalijte uljem i dobro zamotajte prozirnom folijom. Tijesto ostavite da odmori barem 2 sata (ja sam ostavila preko noći u hladnjaku).

Nakon što je tijesto odstajalo, stol prekrijte platnenim stolnjakom i krenite razvlačiti. Ja ne brašnim podlogu nego samo pazim da je tijesto nauljeno i krenem od sredine podvlačeći dlanove pod tijesto pa prema krajevima povlačeći rubove i tanjeći tijesto. Razvucite tijesto koliko možete. Meni nije uopće pucalo i razvuklo se skroz tanko. Deblje rubove sam odrezala kako ne bih imala kvrge tijesta u savijači.

Za nadjev zagrijte mast na tavi (možete popržiti i malo čvaraka) pa dodajte razmućena jaja. Napravite jako meku kajganu, tek toliko da se jaja počnu vezati (ja sam malo predugo ostavila, treba biti skroz mekano jer se još peče u pećnici). Začinite solju, paprom i kimom. Pošto sam tijesto podijelila u dva dijela, najprije sam na ovaj način pripremila 4 jaja da mi se ne zgrušaju dok razvlačim drugu polovicu tijesta. Smjesu rasporedite po jednom kraju razvučenog tijesta pa pomoću stolnjaka savijte, zamotajte savijaču. Isto ponovite s drugim tijestom. Savijače premjestite u pleh obložen masnim papirom za pečenje. Od ove količine sastojaka dobit ćete pun pleh (onaj od pećnice). Ivka mi je savjetovala da ne premazujem uljem površinu jer na taj način povalnica bude baš hrskava. Povalnicu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva dok ne porumeni (nekih 30 do 40 min, ovisno o pećnici). Poslužite dok je topla jer meni je tako bila najukusnija.

Dobar tek i čuvajmo stare recepte! (gorskikotao.com)