Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD i Rusija u nedjelju počinju pregovore o Ukrajini

Sjedinjene Države i Rusija započinju u nedjelju u Ženevi pregovore o rastućim napetostima oko Ukrajine, pri čemu Moskva traži novi sveobuhvatni sigurnosni aranžman sa Zapadom, ali se suočava sa snažnim pritiskom da povuče snage.
Pregovori na visokoj razini otvaraju tjedan diplomacije u kojem će se Rusija sastati s NATO-om i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a SAD pokušava uvjeriti europske saveznike da neće biti gurnuti u stranu.

Rusija je od kraja prošle godine nagomilala desetke tisuća vojnika na ukrajinskoj granici i zahtijeva jamstva da se NATO neće širiti na istok ili postaviti nove baze u bivšem Sovjetskom Savezu.

Sjedinjene Države, koje će predstavljati zamjenica državnog tajnika Wendy Sherman, pristale su na pregovore iako su jasno dale do znanja da mnogi prijedlozi Moskve nisu dobar početak pregovora.

Prvotno je za ponedjeljak planiran početak pregovora, no Sherman će se susresti na radnoj večeri sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejem Rjabkovim u nedjelju, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Državni tajnik Antony Blinken, odbacujući zahtjeve Moskve kao manipulaciju, inzistirao je da razgovori neće donijeti nikakav napredak sve dok Rusija ima uperen “pištolj u glavu Ukrajine”.

  • Spremni smo snažno odgovoriti na daljnju rusku agresiju. Diplomatsko rješenje još je uvijek moguće i poželjno ako ga Rusija izabere, rekao je Blinken u petak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom u Ženevi u lipnju i dogovorio redovite razgovore o “stabilnosti” između Sherman i Rjabkova, koji će ponovno predvoditi rusko izaslanstvo. (hrt.hr)