Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zelenski: Ukrajina je spremna donijeti odluke kako bi se zaustavio rat

Ukrajina je spremna donijeti potrebne odluke da zaustavi rat u Donbasu, svojoj istočnoj regiji, na novom summitu čelnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke, rekao je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

  • Vrijeme je da se dogovorimo o završetku sukoba, a mi smo spremni na potrebne odluke tijekom novog samita čelnika četiriju zemalja, priopćio je Zelenski.

U istom priopćenju, Zelenskijev predstojnik ureda Andrej Jermak rekao je da Kijev želi dogovoriti mjere poput provođenja primirja i više razmjena zarobljenika.

Pregovori u normandijskom formatu trebali bi pomoći u okončanju sukoba na istoku Ukrajine između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista, no zapeli su u studenom zbog različitih pogleda kako bi se dalje trebali nastaviti.

Otad je Rusija razmjestila gotovo 100 tisuća vojnika uz svoju granicu s Ukrajinom. Tvrdi da se ne priprema za invaziju, nego želi da Zapad zaustavi svoju podršku ukrajinskoj vladi te traži jamstva da se NATO pod vodstvom neće širiti dalje na istok.

Viši francuski i njemački diplomati prošli tjedan bili su u Moskvi da vide kako oživjeti normandijski format.

Francuski predsjednički dužnosnik rekao je novinarima u utorak da se nada da će viši savjetnici ovaj mjesec održati sastanak, nakon što je Kijev naznačio da je spreman na određene političke geste kako bi se pokrenuli pregovori.

Dužnosnik je rekao da je glavni ruski pregovarač Dmitrij Kozak dao zeleno svjetlo za nastavak pregovora te da su isto učinili i Zelenskij i Jermak.

  • Poteškoće ostaju. Nemamo nikakve iluzije, no mislimo da možemo održati prvi sastanak savjetnika u normandijskom formatu do kraja siječnja, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman. (hrt.hr)