Aktualno OG sada Ogulin

Ivanina kuća bajke osvojila posebno priznanje za Storytelling u Beogradu

Ravnateljica Ivanine kuće bajke Tihana Turković boravi ovih dana u Beogradu i Novom Sadu, gdje predstavlja rad ove ogulinske ustanove, ali i naš Zavičaj bajke. Tamo se, inače, od 10. do 14. siječnja odvija ceremonija dodjele nagrade “Živa”, za koju je prošle godine nominirana i Ivanina kuća bajke.

Nagradu dodjeljuje Forum slavenskih kultura, a ukupno su bila nominirana 22 muzeja iz 13 slavenskih zemalja. Uz Ivaninu kuću bajke, iz Hrvatske su se u konkurenciji za ovu nagradu našli Gradski muzej Karlovac, te Muzej Valpovštine.

Podsjećamo, prošle godine Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke je nominiran je za nagradu “Živa”. Nagrada se dodjeljuje za najbolji slavenski muzej i najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik. Njezin je cilj prepoznati, poticati, nagraditi i promovirati eksperimente, projekte i prakse u muzejskom sektoru u posebnom kulturnom i zemljopisnom okviru europskih zemalja slavenskih naroda te prepoznati posebnosti i posebne vrijednosti slavenskog svijeta s njihovim pričama, tradicijama i baštinom, zajedničkim, a ponekad i vrlo različitim korijenima, kao i problemima.

Ceremonija proglašenja nagrađenih održana je u srijedu. Uz sve pristigle nominirane, članove žirija i djelatnike Foruma slavenskih kultura, ceremoniju proglašenja je uveličala i potpredsjednica Vlade i ministrica kulture i informiranja Republike Srbije Maja Gojković.

Glavna nagrada ovaj put je otišla u Bosnu i Hercegovinu, a, na našu veliku radost, Ivanina kuća bajke je ovom prigodom dobila posebno priznanje u kategoriji Storytelling.

“Iznimno smo sretni i ponosni što je i ova prekrasna priča dobila tako sretan kraj! Zahvaljujemo organizatoru Forumu slovanskih kultura / Forum of Slavic Cultures i članovima žirija, kao i svim nominiranima na prekrasnim idejama i druženju. Čestitamo i ostalim laureatima, a posebne čestitke idu za Muzej Drvorezbarstva iz BiH koji je odnio glavnu nagradu!” – poručila je ravnateljica Turković.

Dan ranije, u utorak, ravnateljica Ivanine kuće bajke je nazočnima održala prezentaciju o Ogulinu – Zavičaju bajke, a prezentirala je i Ivaninu kuću bajke.

“Reakcije su bile izvrsne i dobili smo stvarno odlične povratne informacije. Potvrdio je to i sajam odran jučer na kojem sam izložila promotivne materijale naše ustanove, ali i Zavičajnog muzeja te cijelog Ogulina.” – poručila je Tihana Turković.

Dodajmo ovome da je Tihana Turković danas nazočila i ceremoniji otvorenja Novog Sada, kao Europske prijestolnice kulture za 2022. godinu. (foto: IKB Ogulin)