Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zemlje u razvoju odbile 100 milijuna doza cjepiva

Siromašnije države prošli su mjesec zbog kratkog roka trajanja odbile više od 100 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a 19 ponuđenih kroz globalnu inicijativu COVAX, objavila je dužnosnica UNICEF-a.Taj broj pokazuje poteškoće u cijepljenju svijeta usprkos sve većoj ponudi cjepiva. COVAX se približava broju od milijardu podijeljenih doza u više od 150 država.

Više od 100 milijuna doza odbijeno je samo u prosincu, rekla je Etleva Kadilli iz UNICEF-a zastupnicima Europskog parlamenta.

Glavni razlog za to je ponuda cjepiva s kratkim rokom trajanja, dodala je.

Siromašnije države morale su odgoditi nabavku i zbog nedovoljnog prostora za pohranu, kazala je Kadilli, što uključuje nestašicu hladnjaka za cjepiva.

Podaci UNICEF-a pokazuju da je trenutno neiskorišteno 681 milijuna doza u oko 90 siromašnijih država.

Humanitarna organizacija CARE objavila je kako je više od 30 država, uključujući one veće poput Demokratske Republike Kongo i Nigerije, iskoristilo manje od polovice dobivenih doza. Nigerija je krajem prošle godine zbog isteka roka bacila milijun doza.

COVAX, inicijativa u kojoj sudjeluje i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dosad je dostavila 989 milijuna doza cjepiva u 144 zemlje. Pošiljke siromašnijim zemljama dugo su kasnile zbog nestašice cjepiva jer su bogatije države rezervirale većinu doza dostupnih od prosinca 2020. godine. No u posljednjem kvartalu pošiljka siromašnijim državama eksponencijalno raste, zahvaljujući i donacijama bogatijih zemalja koje su cijepile većinu stanovništva.

U siječnju je bilo cijepljeno 67% stanovništva razvijenih zemalja, a samo 8% u zemljama u razvoju, pokazuju podaci WHO-a.(hrt)