Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Danas se objavljuju prvi rezultati popisa stanovništva

Državni zavod za statistiku (DZS) danas će objaviti prve rezultate popisa stanovništva. Svi prognozeri slažu se u procjeni da nas je manje od četiri milijuna, no razlike u procjeni koliko manje kreću se u rasponu od čak 100.000 osoba.Dok demograf Ivan Čipin smatra da nas je nešto više od 3,9 milijuna, neki stručnjaci tvrde da nas je ostalo tek nešto više od 3,8 milijuna.Popis stanovništva prije ovoga imali smo 2011., a Hrvatska otad bilježi stalni pad prirodnog prirasta, ali i veliki val iseljavanja. Nakon što se čak triput produljivao rok, popis stanovništva 2021. zaključen je 14. studenoga.

Glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković tada je najavila da će se prvi rezultati popisa objaviti u roku od 60 dana.

Prema neslužbenim informacijama, objavit će se ukupni broj stanovnika i još neke pojedinosti o strukturi stanovništva, ali se neće objaviti nacionalna struktura po pojedinim sredinama, piše Jutarnji list.

Taj je podatak bitan jer izravno utječe na nacionalne manjine kojima neka prava, poput uporabe jezika i pisma nacionalne manjine, ovise o udjelu u broju stanovnika u pojedinoj lokalnoj sredini.(N1)