Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kalifornijski guverner odbio uvjetni otpust ubojici Roberta Kennedyja

Kalifornijski guverner je u četvrtak odbio zahtjev Sirhana Sirhana, ubojice Roberta Kennedyja, za uvjetni otpust, premda mu je posebno povjerenstvo ljetos dalo svoje odobrenje.

Guverner Gavin Newsom ocijenio je da je 77-godišnji zatvorenik i dalje “prijetnja javnoj sigurnosti” te da ne želi “preuzeti odgovornost u tom zločinu”, ističe se u priopćenju njegova ureda.

Sirhan Sirhan proglašen je krivim 17. travnja 1969. za ubojstvo newyorškog senatora, mlađeg brata Johna Fitzgeralda Kennedyja. Osuđen je na smrt, ali mu je 1972. kazna preinačena u doživotni zatvor zahvaljujući kratkotrajnom ukidanju smrtne kazne u Kaliforniji.

U kolovozu 2021. kalifornijsko povjerenstvo za uvjetni otpust na kraju je odobrilo Sirhanovo puštanje na slobodu pošto ga je petnaest puta odbilo.

Odluka se zatim šalje guverneru koji ju može odbiti ili izmijeniti.

“Sirhanovo ubojstvo senatora Kennedyja među najpoznatijim je zločinima u američkoj povijesti”, napisao je guverner Newsom u priopćenju. “Nakon desetljeća provedenih u zatvoru on još nije ispravio mane koje su ga navele na ubojstvo senatora Kennedyja. Sirhan nije dovoljno priseban da ne bi opet donio istu opasnu odluku”, dodao je.

Palestinski useljenik Sirhan Sirhan ubio je “Bobbyja” Kennedyja u hotelu Ambassador u Los Angelesu dok je vodio kampanju za kandidata demokratske stranke na predsjedničkim izborima. Pet osoba je pritom ranjeno.

Ubojica je tada svoj čin opravdao Kennedyjevom potporom prodaji vojnih zrakoplova Izraelu.

U prethodnom zahtjevu za uvjetni otpust koji je podnio 2016., Sirhan je rekao je tu večer previše popio i da bi volio “da se ništa nije dogodilo”. Usto je rekao da ga je na priznanje zločina tijekom suđenja naveo njegov odvjetnik koji ga je loše savjetovao i uvjerio ga da je kriv. (hrt.hr)