Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Može li ministar Horvat preživjeti: Obnova Banije i Zagreba u blokadi, a izgubio milijarde

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, kojemu združeno i javnost i politički konkurentni zazivaju kraj, ima sve šanse postati prvi ministar u Plenkovićevoj Vladi koji nije morao otići zbog sumnje da je zloupotrijebio svoj položaj nečasnim makinacijama nego nesposobnosti za koju su Horvatu u sva tri njegova ministarska izdanja redovito bili i ostali krivi drugi.

Teško je zamisliti da će Horvat preživjeti crne najave da bi Hrvatskoj mogao propasti dio od 5,1 milijardui kuna besplatnog novca iz EU Fonda solidarnosti za obnovu javnih zgrada u Zagrebu i da će ga morati sama vraćati. Europska komisija poslala je dopis Vladi iz kojeg je jasno da se možemo oprostiti sa značajnim iznosom. EK od Horvata očekuje do sredine siječnja akcijski plan korištenja sredstava, plan isplate s rokovima, ugovore. Do danas je sklopljeno 316 ugovora u vrijednosti 8,4 milijarde kuna, dakle i više nego što možemo financirati iz Fonda, ali se sredstva ne isplaćuju, a jedino je to važno.

Alarmantnom upozorenju unatoč, ministar Horvat izveo je u četvrtak na RTL-u salto mortale na koji su građani već pomalo otupjeli njegovim uzastopnim uvjeravanjima da se obnova u isti mah i ubrzava i stoji. “Da razjasnimo sve nedoumice. Hrvatska nije u ovom trenutku podnijela bilo kakav zahtjev niti je iz Komisije stigla bilo kakva odbijenica.” Na pitanje zašto nisu tražili odgodu iako su rekli da hoće, Horvat je uzvratio da nitko nije rekao da neće. Još ne zna koliko ćemo potrošiti novca do lipnja. Zna i uvjeren je jedino u to da će on biti ministar do isteka roka. Cijeli članak donosi jutarnji.hr.