Aktualno OG sada Ogulin

Gotovo 7,5 milijuna kuna planira se izdvojiti za kulturu i tehničku kulturu u gradu Ogulinu

Ukupno 7.455.000,00 kuna “težak” je ovogodišnji Program javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Grada Ogulina.

Programom su obuhvaćene aktivnosti i projekti usmjereni na unapređenje kulturne djelatnosti i sadržaja, edukaciju svih dobnih skupina te očuvanje tradicijskih i religijskih vrijednosti i kulturnih dobara. Najveći dio spomenutih sredstava osiguran je za javne ustanove u kulturi čiji je osnivač Grad Ogulin, a radi se o ogulinskom Pučkom otvorenom učilištu, Gradskoj knjižnici i čitaonici, Zavičajnom muzeju, te Ivaninoj kući bajke.

Tako se, između ostalog, tijekom ove godine planira nastavak radova na višegodišnjem kapitalnom projektu obnove Frankopanskog kaštela. Projekt se odnosi na rekonstrukciju i sanaciju zgrade palasa u kojoj je smješten Zavičajni muzej Ogulin, te obnovu ostatka kompleksa Starog grada Ogulina. Za financiranje ovog projekta u 2022. godini osiguran je iznos od 500.000,00 kuna, od čega su sredstva u iznosu od 150.000,00 kuna namjenska sredstva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Osigurani iznos planira se utrošiti na izradu muzeološke koncepcije novog stalnog postava Zavičajnog muzeja Ogulin te za daljnje radove na zgradi konjušnice – dvorišne zgrade u kaštelu.

Rekonstrukcija i uređenje zgrade Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, još je jedan dugogodišnji kapitalni projekt za koji su u 2022. godini osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 1.700.000,00 kuna, od čega su sredstva u iznosu od 500.000,00 kuna namjenska sredstva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Osiguranim iznosom planirana je realizacija faze X. i XI. instalacija scenske tehnike i mehanizacije dvorane te završetak projekta. Po završetku projekta prostor višenamjenske dvorane koristit će se za kulturne i obrazovne aktivnosti te ostala događanja Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, Grada Ogulina i ostalih poslovnih subjekata.

Grad će i dalje poticati djelovanje organizacija civilnog društva kroz sufinanciranje njihovih programa, projekata i manifestacija. Tako je udrugama u kulturi osiguran iznos od 280.000,00 kuna, a udrugama u tehničkoj kulturi iznos od 40.000,00 kuna.
Dodajmo ovome da je Grad Ogulin osigurao i 250.000,00 kuna za vjerske zajednice, a u svrhu zaštite, obnove i izgradnje sakralnih objekata na području grada Ogulina.