Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bliži se uvođenje eura, tko mu se veseli?

Za godinu dana uvodimo euro. Novac na računima će se zamijeniti automatski, a onaj koji građani drže kod kuće, morat će zamijeniti sami. Ali jesu li to brige naših građana i što uopće misle o uvođenju eura, provjerili smo.

– Živim vani šest godina, i smatram da uvođenje eura neće biti dobar za Hrvatsku zato što će se cijene zaokruživati i bit će jednostavno sve skuplje – kaže mladić.

– Gledam sada kako će mjenjačnice, prije je bilo da se mijenjaju 7.50, 48, sad je već 7.52, 7.58 prodaja eura. Znači bit će inflacija – smatra stariji gospodin.

Da neće biti dobro, smatra anketirana gospođa jer, kaže, naš umirovljenik ima, 300, 350 eura i s njom ne može dobro proći.

Bliži nam se uvođenje eura, no izgleda da mu se u Hrvatskoj baš nitko ne veseli. Odakle toliki strah? Jesmo li zaista dovoljno informirani za tako čvrste, u ovom slučaju pesimistične, stavove?

– Uobičajeno, kad je riječ o nekim dobrim stvarima, o nekim najavama, o nečem što bi nas moglo eventualno iznenaditi, svi mi onda djelujemo poprilično konzervativno. Premda za sebe ponekad volimo reći da smo vrlo liberalni, ali kad se suočavamo s novim stvarima, nastojimo nekako sačuvati ono što smo dosad znali i nastojimo se nekako držati, recimo to tako, utabanih staza – smatra komunikolog prof.Danijel Labaš.

I dok neki strahuju zbog loših iskustava prijatelja, drugi se ne predaju u nadi da se još može sve zaustaviti.

– Kad razmišljamo o materijalnoj strani života, ona uvijek ima utjecaj na našu duševnu, duhovnu, i psihičku stranu života. Bojimo se, što je potpuno logično. Ne znamo kako će se to dogoditi, ali bi bilo dobro da onda ponekad nešto pročitamo, čujemo, i da nam oni koji nas o tome trebaju obavještavati malo govore i o iskustvima iz inozemstva. I drugi su preživjeli prelazak na euro, pa ćemo i mi – zaključuje Labaš.(hrt)