Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zrak u Sarajevu opasan za zdravlje ljudi, preporuka stanovnicima da ne izlaze van

Sarajevo se u petak našlo na vrhu popisa gradova s najvećim onečišćenjem zraka na svijetu koje je opasno za zdravlje stanovnika u bosanskohercegovačkoj prijestolnici.

Prema podacima na stranici AQ Air, indeks onečišćenja zraka u Sarajevu bio je 311, odnosno u ljubičastoj kategoriji. To znači da je koncentracija čestica prašine PM 2,5 bila 52,5 puta iznad dopuštene razine koju propisuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Po mrežnoj stranici World Air Quality Index, zrak lošije kvalitete samo u nekim zabačenim industrijskim područjima Kine i u ruskom sibirskom gradu Novokuznjecku.

Zrak u Sarajevu je od početka tjedna bio u kategoriji nezdravog i vrlo nezdravog, da bi koncentracija štetnih tvari u petak dosegnula ovosezonski zimski maksimum.

Stanovnicima se preporučuje da ako nije nužno ne izlaze iz zatvorenih prostora i da nose zaštitne maske koje mogu spriječiti ulazak čestica prašine u pluća.

Zimsko onečišćenje zraka desetljećima je kronični problem Sarajeva, smještenog u kotlini, a glavni uzrok su veliki broj automobila i grijanje na kruta goriva. (hrt.hr)