Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kremlj: Nećemo koristiti nuklearno oružje u slučaju poraza u Ukrajini; Danas novi pregovori

Ukrajinska vojska je upravo objavila svoje najnovije operativno izvješće tvrdeći da su njezine snage izvele uspješne protunapade u nekim smjerovima, piše Guardian.

Rusija nastavlja s raketnim napadima u pokušaju da “potpuno uništi infrastrukturu i stambene četvrti ukrajinskih gradova”, rekao je ukrajinski glavni stožer oružanih snaga.

  • Takvi napadi u okupiranim regijama Kijevu, Zaporožju, Černihivu, Hersonu i Harkovu krše međunarodno humanitarno pravo. Ruske trupe nastavljaju terorizirati civilno stanovništvo, rekli su dužnosnici.

Tijekom jučerašnjeg dana osujećeno je ukupno sedam ruskih napada, a uništeno je 12 tenkova i 10 borbenih vozila, navode dužnosnici.

Ukrajinske zračne snage također su navodno u ponedjeljak pogodile 17 zračnih ciljeva, uključujući 8 zrakoplova i 3 helikoptera. Guardian nije uspio provjeriti ove tvrdnje.
Glavni tajnik japanske vlade Hirokazu Matsuno izjavio je u utorak da će se od japanskih tvrtki tražiti da odbiju ako Rusija zatraži plaćanja u rubljama za ekonomske transakcije, posebno u energetskom sektoru.
Rusija je prošlog tjedna zahtijevala da “neprijateljske” zemlje moraju plaćati svoj plin u rubljama, a ne eurima, nakon što su se Sjedinjene Države i europski saveznici udružili u nizu sankcija usmjerenih na Rusiju.

Japan je najavio i kako će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju od 5. travnja, objavilo je Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

Zabranjeni predmeti uključuju luksuzne automobile, motocikle, alkoholna pića, kozmetiku, modne predmete i umjetnička djela, priopćilo je ministarstvo.

U Turskoj je sve spremno za novu rundu pregovora između ukrajinske i ruske strane. Tijekom noći u Istanbul su stigli članovi dviju delegacija. Ukrajinska strana poručuje kako im je glavni cilj pregovora, prvih nakon više od dva tjedna, prekid vatre.

Domaćin razgovora dviju zaraćenih strana bit će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a počet će u 9 sati.
Istovremeno, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za američke medije kako će Rusiju koristiti nuklearno oružje samo u slučaju prijetnje opstanku te države.

  • Bilo kakav ishod operacije u Ukrajini, naravno, nije razlog za korištenje nuklearnog oružja, rekao je Peskov.
  • Imamo sigurnosni koncept koji vrlo jasno kaže da samo kada postoji prijetnja za opstanak države možemo koristiti i zapravo ćemo koristiti nuklearno oružje da otklonimo tu prijetnju, izjavio je Peskov.

Upitan o komentarima američkog predsjednika Joea Bidena koji je Vladimira Putina nazvao “krvnikom” i izjavio da ruski predsjednik više ne bi trebao ostati na vlasti, Peskov je rekao da je “to prilično alarmantno”.

  • To je osobna uvreda, Naravno, potpuno je neprihvatljiva. Nije na predsjedniku Sjedinjenih Država da odlučuje tko će biti i tko jest predsjednik Ruske Federacije, poručio je Peskov. (jutarnji.hr)