Aktualno Gastro Magazin

Široki rezanci od medvjeđeg luka

Ako volite medvjeđi luk, ovaj recept je baš za vas!

“Ništa nije toliko karakterističnog mirisa kao šuma Gorskog kotara u proljeće. Prošećete li šumskim stazama, osjetit ćete intenzivan miris po češnjaku. To što osjetite je medvjeđi luk (divlji luk, srijemuš, sremuš ili crijemuš). Obično je prva biljka koja niče nakon snijega pa se smatra da medvjedima daje okrijepu nakon hibernacije. Svi dijelovi biljke su jestivi i smatraju se ljekovitima. Medvjeđi luk, dokazano, ima antibakterijska i protuupalna svojstva pa može pomoći kod povišenog tlaka, lošeg kolesterola te loše probave, a poznat je i po tome što jača imunitet baš kao i domaći mu srodnik, češnjak. Kao lijek se uzima u obliku tinkture no dobro je prije uzimanja posavjetovati se s liječnikom.

U kulinarstvu postaje sve popularniji pa često susretnem ljude u berbi te zdrave biljke. Najbolje ga je koristiti u svježem obliku jer sušenjem gubi boju i okus. Osim što raste samoniklo, može se i presaditi u neki kutak vrta. Kada ga berete, budite iznimno oprezni i uvijek idite s nekim tko dobro poznaje što bere. U proljeće, kada su listovi mladi i još ne cvate, vrlo je sličan jesenskom mrazovcu i đurđici koja je otrovna. Ako niste sigurni, najbolje ga je brati kada procvate. Listove medvjeđeg luka možete koristiti kao dodatak salati ili svježem siru, a možete od njega izraditi začinsku sol, pesto, juhe, kruh, palačinke ili tjesteninu. Danas sam odlučila napraviti široke rezance pa u nastavku slijedi recept.” – piše u jednom od svojih gastro prijedloga Vanja, autorica bloga Gorski kotao.

Sastojci za široke rezance:
500 g oštrog brašna (plus još malo za miješenje i izradu)
3 jaja
1,5 dl kaše od listova medvjeđeg luka
malo soli

Priprema.:
Tri do četiri pune šake listova medvjeđeg luka operite i očistite od peteljki. Stavite u blender i napravite kašu. Ako vam se čini gusta, možete dodati žlicu ili dvije vode. Kašu možete izraditi i u mužaru samo pazite da ne ostaju krupniji komadići. Od brašna, jaja, kaše i malo soli umijesite tijesto. Tijesto treba biti dosta tvrdo i treba ga dugo mijesiti dok ne bude kompaktno i glatko pa dodajte još brašna ako je potrebno. Oblikujte kuglu i pokrijte krpom te ostavite da odmori nekih pola sata.
Tjesteninu radim s mašinicom (starom 50 godina) pa od jedne velike kugle napravim nekoliko manjih loptica tijesta koje razvaljam u palačinke i dobro pobrašnim. Na mašinici koristim debljine valjanja od 1 (najdeblje tijesto) do 5. Zadnja, šesta, mi je pretanka za ovu vrstu tjestenine. Možete raditi i na klasičan način, valjanjem valjkom te rezanjem oštrim nožem.
Nakon što ste izrezali rezance, stavite ih na krpu posutu brašnom da se osuše. Tako ih možete spremiti za buduću upotrebu. Čuvajte ih na suhom i tamnom mjestu do par tjedana. Za današnji ručak sam u slanoj vodi skuhala široke rezance te ih pomiješala s malo krem sira i parmezana uz pečeni lungić. Okus je divan, a toj zelenoj boji je teško odoljeti. Još jednom, budite oprezni u branju ili kupite na tržnici i bacite se na izradu ovih medinih rezanaca, neće vam biti žao. Dobar tek! (gorskikotao.com)