Auto svijet Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš: Komisija je odlučila da je stanje iznimno teško i odobrila prekid trudnoće

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je danas da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi. Rekao je da će joj, ako se odluči na zahvat koji se u Hrvatskoj ne provodi, biti osigurano liječenje u inozemstvu te da su ostvareni svi preduvjeti za plaćanje zahvata u inozemstvu.Beroš je na konferenciji za medije u 19 sati rekao da je ključan bio nalaz kontrolne neuroradiološke obrade, konkretno magneta mozga, koji je ukazao na nove značajno izmijenjene okolnosti i činjenično stanje.

– To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostupanjska komisija procijenila da su ispunjeni i medicinski i zakonski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće, rekao je Beroš.

Komisija je odlučila da je stanje iznimno teško i stoga odobrila prekid trudnoće, dodao je.Čavajda je čekala nalaz drugostupanjske komisije KBC-a Zagreb, a prethodno je drugostupanjska komisija u Sloveniji potvrdila da su ispunjeni svi uvjeti za prekid trudnoće i njezin su zahtjev odobrili.

Čavajdi su prethodno liječnici u četiri zagrebačke bolnice odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu nakon što je njezinoj bebi otkriven progresivni karcinom s neizvjesnim ishodom. Potom je istupila u javnost, a njezin je slučaj izazvao burne reakcije te ponovno potaknuo pitanje dostupnosti pobačaja u hrvatskim bolnicama.

U Hrvatskoj bi taj zahvat mogla obaviti besplatno, preko HZZO-a, dok u Sloveniji za to treba izdvojiti 5.000 eura.

“Ostvareni su svi preduvjeti za plaćanje tog zahvata u inozemstvu”

Beroš je nastavio da zakon ne regulira daljnje postupanje.

– Međutim, ispred zdravstvenog sustava sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica (…) da se dogovori sa stručnjacima, ginekolozima, i oni su joj na dispoziciji, o načinu provođenja prekida trudnoće, rekao je ministar.

Na novinarsko pitanje može li taj prekid trudnoće u ovom trenutku obaviti bilo koji liječnik u Hrvatskoj, odgovorio je da postoji nekoliko načina, te poručio da će se napraviti ono što je za Čavajdu najsigurnije, optimalno i u skladu s njenim zahtjevima.

– Ako ona odluči na neki zahvat koji se u RH ne provodi, bit će osigurano liječenje u inozemstvu. S obzirom na to da je drugostupanjska komisija donijela pozitivan pravni lijek, u tom slučaju ostvareni su svi preduvjeti za plaćanje tog zahvata u inozemstvu, rekao je Beroš.

Poručio je da su na dispoziciji već sutra primiti Čavajdu na razgovor i dogovoriti se o njenim željama, opcijama, i odlučiti o daljnjem postupanju.

Beroš je također rekao da odgovorno tvrdi da je Čavajda prava mogla ostvariti i bez zastupanja opunomoćenika.

Rekao je i da zakon, iako je iz nekih ranijih vremena, ipak omogućava ostvarivanje prava žena na slobodu odabira.

“Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze koji ukazuju da je pružena određena psihološka pomoć”

 

Na novinarsko pitanje je li netko pogriješio odgovorio je da će se o tome očitovati po dobivanju kompletnog izvješća zdravstvene inspekcije. Rekao je da je osobno prozivan u medijima da nije iznosio istine u vezi s ovim slučajem te da bi bilo nevjerojatno od bilo koga, a pogotovo od liječnika ili ministra u ovakvim situacijama baratati nečim što nije istinito.

 

– Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze koji ukazuju da je pružena određena psihološka pomoć u šest koraka i da je nakon toga stanje poboljšano, rekao je Beroš.

“Moja ostavka je uvijek na stolu”

Novinari su Beroša pitali i je li zbog ovoga njegova ostavka na stolu.

 

– Moja ostavka je uvijek na stolu i pitanje moje učinkovitosti je, naravno, uvijek otvoreno, a procjenjuje ga premijer, odgovorio je.

Rekao je i da ne vidi nekih većih pogrešaka u kontekstu pitanja svoje ostavke.(hrt)