Aktualno OG sada Ogulin

Svibanj je mjesec kastracije pasa i mačaka – i Grad Ogulin na popisu gradova koji ju subvencioniraju

Udruga Prijatelji životinja poziva sve skrbnike životinja da se odazovu velikoj akciji kastracije pasa i mačaka koja se održava u svibnju. Više od 60 veterinara diljem Hrvatske pozivaju građane da im se jave i dogovore termin za ovu rutinsku, ali važnu operaciju koja pomaže u sprječavanju nastanka neželjenih štenaca i mačića te osigurava zdravlje kućnih ljubimaca.

Cilj mjeseca kastracije pasa i mačaka u svibnju je i skretanje pozornosti na povezanost nekontroliranog razmnožavanja životinja i njihovog napuštanja. Psi i mačke su visokoreproduktivne vrste čiji se broj može udeseterostručiti u samo nekoliko godina. Kastracija je nužan alat u borbi protiv njihovog napuštanja posebno uzevši u obzir da su skloništa prepuna, a trošak njihovog zbrinjavanja iznimno velik. Hrvatska prema ostalim zemljama u Europi loše stoji po pitanju broja obavljenih kastracija, a to se odražava velikim brojem neželjenih pasa i mačaka.

Prema Zakonu o zaštiti životinja obvezna je kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca koja se kod pasa i mačaka najbolje provodi upravo kastracijom. Kastracijom se direktno pomaže životinjama te se njome mogu se spriječiti određene bolesti, posebno u starosti. Istraživanja pokazuju da kastrirane životinje imaju manju šansu obolijevanja od različitih vrsti tumora, upale maternice i lažne trudnoće.

Prijatelji životinja su o mjesecu kastracije pasa i mačaka u svibnju obavijestili i sve lokalne zajednice pozvavši ih na subvencioniranje kastracije skrbničkih pasa i mačaka, što mnogi gradovi i općine već prakticiraju. I Grad Ogulin je jedna od jedinica lokalne samouprave koja subvencionira kastraciju pasa i mačaka. U tu svrhu, gradonačelnik Dalibor Domitrović je još lani potpisao ugovore sa veterinarskim organizacijama na području grada, i to sa Veterinarskom ambulantom Ogulin d.o.o. te Specijalističkom veterinarskom praksom za male životinje PETVET. Grad Ogulin sufinancira troškove sterilizacije i kastracije za najviše 2 psa i 2 mačke po vlasniku.

Radi se o iznosima od 300,00 kuna za sterilizaciju ženke psa, 200,00 kuna za kastraciju mužjaka psa, 150,00 kuna za sterilizaciju ženke mačke, 100,00 kuna za kastraciju mužjaka mačke i 50,00 kuna za evidentiranje (mikročipiranje) psa ili kuje. Preostali iznos do punog iznosa troška za pruženu uslugu podmiruje vlasnik životinje. Zahtjev za odobrenje sufinanciranja podnosi se Gradu Ogulinu na obrascu kojeg možete pronaći na web stranici Grada Ogulina. U gradskom Proračunu za ovu svrhu u 2022. godini osigurano je 25.000,00 kuna.

Više o mjesecu kastracije pasa i mačaka u svibnju te popis veterinara koji sudjeluju u akciji mogu se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr. Više detalja možete pronaći i na službenoj web stranici Grada Ogulina.