Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković nakon obraćanja u EP-u: Kad prođu ove krize, dvije teme će biti glavne

Nakon obraćanja hrvatskog predsjednika Vlade u EU parlamentu, Andrej Plenković se obratio javnosti zajedno s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.

Plenković je u svom obraćanju kazao da su govorili o trenutnim izazovima.

“Bila je ovo prilika da izložimo naše stavove nakon što je Konferencija o budućnosti Europe trajala godinu dana”, kazao je podsjetivši da je na toj konferenciji aktivno sudjelovala HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica.
“Ovo je bila prigoda da se osvrnemo i na aktualnu situaciju, osobito sigurnosnu, političku, ekonomsku, financijsku, energetsku i humanitarnu krizu, koja traje od 24. veljače, od trenutka brutalne agresije na Ukrajinu koja je prekršila međunarodno pravo i dovela cijeli svijet u situaciju da se nosi s posljedicama te agresije”, rekao je Plenković dodajući da će posljedice trajati godinama, kao i da su se efekti te krize prelili i na sve nas.

“Aktivnosti koje poduzimamo i na nacionalnoj i na europskoj razini trebaju biti okvir politike koja će imati ispravne moralne odabire, a to je potpora Ukrajini i sankcije Rusije, a s druge strane osigurati energente građanima. U tom pogledu nadam se da će i rasprava koja slijedi na Europskom vijeću biti doprinos izgradnji nove europske arhitekture”, kazao je Plenković.

Ocijenio je da je davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji veliki i značajan korak, ali ističe da BiH treba također dobiti status kandidata. Pritom se, dodaje, treba riješiti i pitanje izbornog zakona.

“Činjenica neravnopravnog položaja Hrvata je temelj našeg zalaganja za pravičan izborni sustav koji bi omogućio i bolje funkcioniranje BiH”, rekao je Plenković.

“Što se ostalih tema tiče, mislim da jednom kada sve ove krize malo jenjaju, vratit ćemo se dvjema osnovnim okosnicama, a to su digitalna i zelena tranzicija, koje bi bez sadašnje krize bile glavne teme”, najavio je.

Zahvalio se predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli na snažnoj potpori za ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen.

Odgovarajući na pitanje novinara talijanske novinske agencije vezano uz plin, Plenković je kazao da je Hrvatska uz ruski plin koji je godinama dolazio iz Rusije sagradila i LNG terminal čiji kapaciteti zadovoljavaju domaće potrebe, ali da će se dodatnom investicijom ti kapaciteti povećati i osigurati siguran plin i za susjedne zemlje.

“S dodatnim dijelom koji ćemo dograditi, podići ćemo kapacitete na 6,1 milijardu kubika. S time smo u mogućnosti osigurati dovoljno plina za Sloveniju, BiH, Mađarsku i sve zemlje koje to budu trebale u našem okruženju. Što budemo imali više svog plina, manje će nas koštati uvozni”, poručio je. (N1)