Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pucano na avion Croatia Airlinesa koji je letio iz Zagreba za BiH?! ‘Na trupu su oštećenja‘

O slučaju je obaviješteno Tužiteljstvo BiH, a očevid na pisti sarajevskog aerodroma je u tijeku

Zrakoplov Croatia Airlinesa koji u četvrtak ujutro nije poletio iz Sarajeva za Zagreb zbog sumnje da je pogođen vatrenim oružjem kako je to priopćilo tužiteljstvo BiH koje je naložilo očevid nosi oznaku 9A-CQA.

Radi se o zrakoplovu Bombardier Q serija – prvotnog imena DHC-8. Dash 8 – je obitelj elisnomlaznih putničkih zrakoplova (eng. turboprop) kanadske proizvodnje. Nastao početkom 80-ih u pogonima tvrtke de Havilland Canada, Dash 8 je bio osmišljen kao moderan i učinkovit zrakoplov kratkog doleta koji bi zamijenio modele iz 60-ih i 70-ih na sve većem broju regionalnih linija. Poletjevši prvi put 20. lipnja 1983. godine, prvotna serija 100 je mogla primiti do 38 putnika, te se odlikovala visokom krstarećom brzinom za svoju snagu.

Nakon dolaska jače serije 200 i veće serije 300 (koja je mogla primiti do 56 putnika), tvrtku kupuje Bombardier Aerospace koji brzo uviđa potrebu za još većim i bržim modelom koji bi mogao konkurirati regionalnim mlažnjacima. Nova serija 400 – koja je poletjela prvi put 31. siječnja 1998. godine – je tako dobila produljeni trup za do 78 putnika, te dvostruko jače motore koji su omogućili krstareće brzine od čak 650 km/h – odnosno nešto više od pola brzine zvuka. Uz ove promjene, serija 400 je dobila i oznaku Q (Quiet) zbog njenog sustava za smanjenje buke i vibracija u putničkoj kabini. Do danas je proizvedeno oko 1250 Dash 8, od kojih je 580 Q400.

11:00 – Kako javlja sarajevski Avaz.ba, na areodromu u Sarajevu je osim tužitelja Tužiteljstva BiH i inspektora Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, stigla i SIPA, te pripadnici MUP KS.

Očevid je počeo jutros u 9 sati, zbog čega je na čekanju povratak aviona u Zagreb.

Prema informacijama “Avaza”, avion “Croatia Airlinesa” sletio je na sarajevski aerodrom sinoć u 24 sata, a pilot je odmah po slijetanju prijavio oštećenje na avionu. U izvještaju koji je dostavio Graničnoj policiji izrazio je sumnju da je riječ o rupi nastaloj od metka, ali rekao je da ne zna kada je i kako nastala.

  • Ništa sumnjivo nisam primjetio tijekom leta – napisao je u izvještaju Graničnoj policiji, javlja Avaz.

Rupa se, kako je navedeno, nalazi na strane aviona na trupu.

Granična policija je odmah jutros u 1 sat obavijestila Tužilaštvo BiH i predložilo da se obavi očevid kako bi se utvrdilo vješačenjem vrijeme i eventualni uzrok oštećenja kao i njegov uzrok.

  • U tijeku je očevid, stigli su predstavnici Tužiteljstva, MUP KS, SIPA-e i BHDC-a – rečeno je za Avaz.ba.

Avion Croatia Airlinesa koji je sinoć iz Zagreba sletio na pistu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu ima oštećenja za koje se pretpostavlja da su nastala iz vatrenog oružja, piše Klix.ba.

Pilot koji je upravljao avionom po dolasku na sarajevsku pistu je prijavio oštećenja na trupu aviona, a prema prvim neslužbenim informacijama, oštećenja su nastala pucnjevima iz vatrenog oružja.

O slučaju je obaviješteno Tužiteljstvo BiH, a očevid na pisti sarajevskog aerodroma je u tijeku.

“Nakon zaprimljene informacije, da je redovnom kontrolom avionom na aerodromu Sarajevo, koji je stigao letom iz Zagreba, na trupu letjelice uočeno oštećenje za koje postoji mogućnost da je naneseno zrnom iz vatrenog oružja, dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH zatražio je provođenje uviđaja, koje će provesti uviđajna ekipa, uz prisustvo dužnosnika Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Treba istaknuti da sigurnost putnika tijekom leta nije bila ugrožena, a detaljnim pregledom utvrdit će se način oštećenja kao i sigurnost zrakoplova za daljnju zračnu plovidbu.

Za sada nije poznato gdje je avion oštećen i kako je uopće došlo do ovog incidenta. (jutarnji.hr)