Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Tragedija kod Novske: U sudaru vlakova troje poginulih i 11 ozlijeđenih

U petak oko 21.30 sati između kolodvora Okučani i Novska, kod mjesta Rajić, došlo je do naleta putničkog vlaka koji je vozio na relaciji Vinkovci Novska, na zaustavljeni teretni vlak. Zasad se raspolaže podacima o tri poginule i 11 ozlijeđenih osoba koje su prevezene u bolnice u Slavonskom Brodu, Pakracu i Novoj Gradiški. Na mjesto nesreće upućene su ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasci, policija, pripadnici HGSS-a, djelatnici Hrvatskih željeznica, načelnik Stožera civilne zaštite Novske i voditelj Županijskog centra 112 Sisak.
– Oko ponoći je dovezeno sedam pacijenata, dva hrvatska i pet stranih državljana. Od obrađenih, dvoje pacijenata ima teže ozljede, a pet lakše. Nitko nije životno ugrožen. Radi se o koštanoj traumi kod teže ozlijeđenih, rekao je Mario Špoljar, dežurni kirurg u općoj bolnici Nova Gradiška.

– Ja sam jednog gospodina obrađivao, on je sjedio i pričao u kupeu sa svojim suputnikom, došlo je do naglog udara. Pošto nisu bili vezani, inercijski su izletjeli prema naprijed i zadobili ozljede, rekao je Špoljar.Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević rekla je da je osam timova hitne bilo na terenu unutar 35 minuta, a iza toga su podignuta još četiri tima iz susjednih županija. Zbrinuto je 11 ozlijeđenih koji su nađeni na terenu – sedam osoba prevezeno je u Novu Gradišku, troje u Slavonski Brod i jedna u Pakrac.

– To je bila jedna kompleksna situacija. Prvo je bio mrak, drugo se morala isključiti struja da ne bi nekoga napon… Bilo je udaljeno područje, ne možeš stati autom pa samo izaći, ali su sve žurne službe ispomagale jedna drugu i na taj način se zbrinulo onog kog se moglo. Nažalost, imamo i tri preminule osobe, rekla je Grba Buljević.
Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je sućut obiteljima stradalih. Zahvalio je žurnim službama koje su adekvatno reagirale.

– Ukupno smo hospitalizirali 11 ozlijeđenika, od čega u ovoj bolnici njih sedmero, tri u Slavonskom Brodu i jednog u Pakracu. Svi su su s lakšim tjelesnim ozljedama osim dvoje koji se nalaze u ovoj bolnici i koji nisu u životnoj ugrozi, u ovom trenutku nema razloga za premještanje u Zagreb, rekao je Beroš iz Nove Gradiške.

Potvrdio je da se radi dijelom o hrvatskim državljanima, a dijelom o stranima. Policija utvrđuje sve okolnosti.

– Zbrinjavamo ih po redu hitnosti i njihovim ozljedama, rekao je Beroš.

– Razgovarao sam s jednim hrvatskim državljaninom koji je neposredno prije udesa zaspao, tako da nije znao je li san ili java. Probudio se u košmaru, vagonu koji je bio okrenut. Srećom, nema teže ozljede, potvrdio je Beroš.(hrt)