Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vladinim mjerama nezadovoljni Dalmatinci koji ne koriste plin! ‘Premijer je odozdola, mogao bi razumijeti’

Iako je Vlada ograničila cijene energenata, mjerama su najviše zakinuti stanovnici na obali koji nemaju plin, pa griju se na klimu odnosno struju

Dok na splitskoj Rivi sunce još grije, Dalmatinci se pitaju koliko će ih koštati zima. Plin u Dalmaciju nije stigao, a sezona grijanja kuca na vrata. Duga je, kažu i hladna zima, i u priobalju, a s obzirom na to da nam je pola Vlade s juga, očekuju više sluha.

“Premijer je odozdola, iz Svirača iz otoka Hvara, on razumi da mi nemamo plina na otoku Hvaru tako da bi moga to jako dobro razumjet”, rekao je Luka s Hvara.

Osim na splitskoj Rivi, Vladine mjere glavna su tema i na ribarnici. Pitaju se hoće li se smrznuti kada vide prve zimske račune.

“Dosta kućanstava, mogu reći, svi imaju klime i griju se na klime dodatno znači i to je trošak, prema tome mogli bi malo uskočit”, kazala je Splićanka Silvana.
Tko bude trošio manje, plaćat će nižu cijenu. Oni koji potroše više, idu u viši cjenovni razred.

“Znamo da čitava obala nema plin, nema drugi izvor energije, mislim da se devedeset posto kućanstava grije na struju, ima manji dio koji se grije na drva, lož ulje i slične energente, ali sigurno da će ovi koji se griju na struju su u znatno nepovoljnijem položaju, nego svi ostali”, kazao je gradonačelnik Trogira, Ante Bilić.
To je diskriminacija, poručuju Dalmatinci, jer struja im je jedini izvor energije.
“Država sve nosi, pa neka nosi i to. A šta, ja ne znam drugo nego seljak ka seljak, uvijek će tako živjet i ovi koji su moćni na ovima, položaju ti će dobit i imaju, a mi koji smo sitnoga zuba, tako će bit kako su oni odredili”, rekla je Milica iz Krušvara.
“Dalmatinci nemaju plin, znači samo struja, a Zagrepčani imaju struju i plin, znači neka Dalmatincima idu u susret pa neka malo više smanje struju a ne k’o ima neka plati, k’o nema još manje, neka mu smanje ovu današnju tarifu”, kazala je Darinka iz Splita.

Od Vlade to očekuje i gradonačelnik Trogira.

“Evo ja se nadam da će možda ovaj apel urodit plodom i da će Vlada uvidjet tu nelogičnost i delimitirat tu potrošnju”, kazao je Bilić.

Mjere su dobro došle, potrebne i dolaze u dobrom trenutku, složni su Dalmatinci, ali s obzirom na specifičnosti pojedinih dijelova Hrvatske potrebno ih je dodatno korigirati. Sve kako bi zima svima bila toplija. (rtl.hr)