Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Neizvjesni izbori u zemlji blagostanja koju sad ‘tresu‘ kriminal, rastuća inflacija i energetska kriza

Ankete pokazuju da su Švedski demokrati nedavno prestigli Umjerenu stranku i postali druga najveća stranka iza Socijaldemokrata

Šveđani u nedjelju glasuju na krajnje neizvjesnim izborima na kojima se sučeljavaju vladajući socijaldemokrati lijevoga centra i konzervativni blok koji uključuje i protuimigantske Švedske demokrate, prenose agencije.

Anketa javnoga mnijenja koju je tijekom vikenda objavio dnevni list Aftonbladet pokazala je da socijaldemokratski tabor premijerke Magdalene Andersson osvaja 49,6 posto glasova, dok konzervativni blok, na čijem je čelu Ulf Kristersson, dobiva 49,4 posto glasova.

Na temelju odaziva na posljednjim općim izborima 2018., riječ je o razlici od samo oko 13.000 glasova.

Druga nedavna istraživanja pokazala su vrlo slične rezultate. Javna televizija SVT objavila je da je blok lijevoga centra na 49,7 posto, dok njegovi suparnici osvajaju 49,4 posto glasova. Dnevni list Dagens Nyheter koaliciji Magdalene Andersson daje 50 posto glasova, a Kristerssonovoj 48,2 posto, prenosi agencija dpa.

Uz stalno rastući broj pucnjava koje uznemiruju glasače, stranke su se u kampanji nadmetale u obećanjima da će se snažno boriti protiv kriminala, dok rastuća inflacija i energetska kriza nakon ruske invazije na Ukrajinu sve više postaju središnjom političkom temom.

Na pitanjima sigurnosti mogla bi profitirati desnica, ali ekonomski problemi i vrtoglavo visoke cijene energije mogli bi biti vjetar u leđa socijaldemokratskoj premijerki Andersson.

“Moja poruka je jasna: tijekom pandemije podržavali smo švedske tvrtke i kućanstva. Ponovno ću postupiti na potpuno isti način ako dobijem vaše povjerenje”, rekla je ovaj tjedan u jednoj od završnih rasprava uoči glasovanja.
Andersson je godinama bila ministrica financija prije nego što je prije godinu dana postala švedska premijerka. Njezin glavni suparnik je vođa konzervativne Umjerene stranke Ulf Kristersson, koji sebe vidi kao jedinoga koji može ujediniti desnicu i svrgnuti Andersson s vlasti.

Kristersson je godinama jačao odnose sa Švedskim demokratima, krajnje desnom protuimigrantskom strankom koju su ranije izbjegavale sve druge stranke, ali je sad sve više postala dio glavne struje desnice.

“Dat ćemo prioritet zakonu i redu, rad ćemo učiniti profitabilnim te ćemo izgraditi nove klimatski neutralne nuklearne elektrane”, rekao je Kristersson u videu koji je objavila njegova stranka. “Jednostavno rečeno, želimo srediti Švedsku”.

Ankete javnoga mnijenja pokazuju da su Švedski demokrati nedavno prestigli Umjerenu stranku i postali druga najveća stranka iza Socijaldemokrata.

Za mnoge birače lijevoga centra – pa čak i neke s desnice – mogućnost da Švedski demokrati Jimmieja Akessona imaju pravo glasa o vladinoj politici ili da se pridruže vladi i dalje je duboko uznemirujuća, a izbori se djelomično doživljavaju kao referendum o tome hoće li im se to omogućiti.

Tko god pobijedio, oba bloka čekaju dugi i teški pregovori o formiranju vlade u polariziranoj i emocionalno nabijenoj političkoj sceni.

Andersson će morati dobiti potporu Stranke centra i ljevice, koje su ideološki suprotne, a vjerojatno i Stranke zelenih, ako želi drugi premijerski mandat. (jutarnji.hr)