Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Mladi liječnici najavljuju prosvjed: “Ne stignemo na WC, javiti se obitelji…”

Inicijativa mladih liječnika poziva na veliki prosvjed 24. rujna ispred Ministarstva zdravstva. Jedan od tih liječnika je Marin Smilović iz Čakovca.“Imamo četiri zahtjeva. Prvo zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava za poboljšanje statusa pacijenata i liječnika, želimo pregovarati za naša prava kao liječnika, želimo reformu specijalističkog usavršavanja i korekciju koeficijenata složenosti poslova”, rekao je Smilović u razgovoru za RTL.

Kazao je i kako žele izjednačavanje ugovornih obveza bez paušalnih iznosa. Komentirao je i kako je biti specijalizant u bolnici.

“Velik je priljev pacijenata i teško je raditi”
“Raditi u bolnici kao specijalizant, koji kad se dobije specijalizacija ima niži koeficijent nego kad završi fakultet, vrlo je teško, pogotovo u velikim bolnicama. Brojni prekovremeni se rade, bolnice su ustanove gdje se radi 24 sata, to su brojne neprospavane noći, ne stigne se otići na WC, javiti se obitelji. Velik je priljev pacijenata i teško je raditi. Želimo bolju edukaciju. Nekad nema nadzora službe, ali su teški uvjeti i teško je raditi u tako neorganiziranom zdravstvenom sustavu”, kazao je. (N1)