Aktualno OG sada Ogulin

Utorkom iz muzejskog arhiva – Čubelićev pothvat i “hapedejka” na Kleku

U današnjoj Facebook objavi “Utorkom iz zavičajnog muzeja” Zavičajnog muzeja Ogulin tema je povijest hrvatskog alpinizma.

Južna stijena je najveća stijena u masivu Kleka, a njeni prirodni oblici privukli su početkom 20. stoljeća penjače koji su tamo ispenjali prve smjerove u povijesti hrvatskog alpinizma.
Među penjačima se uvriježilo ovu stijenu nazivati jugoistočnom, vjerojatno zbog toga što njome dominira jugoistočno orijentirana Glava.

U sklopu Hrvatskog planinarskog društva 1935. godine, na poticaj mlađih članova, osnovana je Alpinistička sekcija, koja je odmah postala vrlo aktivna. Za cilj su si članovi sekcije postavili novi smjer u središnjem dijelu Klečke južne stijene. Nakon neuspješnog pokušaja skupine od pet članova u lipnju 1935. godine, novi smjer je sam ispenjao alpinist Vjekoslav Čubelić 12. ili 22. rujna 1935. godine (u literaturi se navode oba podatka). Novi smjer je nazvan HPD-ov smjer po Hrvatskom planinarskom društvu, a popularna „hapedejka“ je danas klasičan školski smjer.

Po tradiciji penje se uvijek u alpinističkim školama kao prvi smjer. Mladi penjači se tu susreću s raznolikim oblicima stijene i mogu primijeniti gotovo sve naučene zahvate.
Vjekoslav Čubelić opisao je svoj pothvat u časopisu Hrvatski planinar, a u našoj Alpinističkoj zbirci sačuvano je nekoliko Čubelićevih komada opreme i planinarske dokumentacije. (foto: ZM Ogulin)