Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Gotovac izbačen iz SDP-a; Gradska organizacija nastavlja s Možemo

Viktor Gotovac izbačen je iz SDP-a. Šefa zagrebačkog ogranka, čija je organizacija u petak donijela odluku o raskidu sporazuma s platformom Možemo!, izbacilo je Predsjedništvo stranke na večerašnjoj sjednici. Rasprava je trajala više od tri sata, a Gotovac je iz stranke izbačen gotovo jednoglasno, protiv je bila samo Sabina Glasovac.

Na dvije godine suspendiran je Davor Terzić, izvršni tajnik za središnju Hrvatsku.
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako se suradnja s Možemo! – nastavlja, dok je oštro ocijenio potez gradske organizacije na čelu s Viktorom Gotovcem.

  • To nije kolegijalno, alo ono što je nakon toga uslijedilo prelazi granice kolegijalnog. Nazvati partnera i tražiti od njega, ucjenom, da sudjeluje u unutarstranačkom razračunavanju i to uvjetovati glasanjem za odluku o kojoj funkcioniranje Grada Zagreba ovisi ne da nije socijaldemokratski, nego nije demokratski , ustvrdio je Grbin nakon sjednice Predsjedništva SDP-a.
  • Staviti svoje osobne stranačke interese ispred interesa zajednice, grada, općine, županije, države nije nešto što bilo tko se bavi politikom smije, može i mora raditi, poručio je Grbin.
  • Suradnja ide dalje, ali ono što nas sada nas čeka je sjesti za stol i definirati okvir te suradnje jer je očito da u ovom obliku sada ne funkcionira onoliko dobro koliko bi bilo potrebno za Grad Zagreb i njegove građane, najavio je predsjednik SDP-a.
    Viktor Gotovac kaže da je laž da je ucjenjivao partnere iz Možemo i da ne vidi čime je učinio štetu SDP-u.

Ističe da je sve radio u skladu sa statutom.

  • Ova se vijest želi plasirati kao nešto gdje će Gotovac biti kriv vjerojatno zato što je egoist, vjerojatno zato što ucjenjuje, čovjek koji raskida sporazum – ucjenjuje. Nisam onaj koji nešto traži da bi održao sporazum već ga, zajedno s još 17 ljudi, raskida. Ne znam u čemu bi bila šteta? U tome što smo se ponašali u skladu sa Statutom? Jer ako nismo, što je onda sa svima ostalima? Ako se nismo, onda bi trebalo sve sankcionirati, zar ne, pita Gotovac.
  • Oni naravno znaju da ja nisam čovjek koji će se držati paragrafa i podnositi žalbe. Ja kada negdje nisam poželjan uvijek ću se maknuti, naglasio je Gotovac.
    Nakon više od tri sata rasprave, u kojoj su najprije saslušali i ispitivali Gotovca, a potom raspravljali bez njega, članovi Predsjedništva su velikom većinom glasali za njegovo izbacivanje iz SDP-a, dok je protiv bila Sabina Glasovac. Izglasana je i dvogodišnja suspenzija Davora Terzića, izvršnog tajnika za središnju Hrvatsku.

Predsjedništvo stranke odlučilo je tako nakon što je zagrebačka organizacija SDP-a na čelu s Gotovcem,u petak, 9. rujna, odlučila raskinuti sporazum o suradnji s Možemo! Zbog, kako tvrde, nezadovoljstva modalitetom suradnje, nedostatkom sastanaka, komunikacije i koordinacije te sveobuhvatnim tretmanom koji su imali kao junior partner u Gradu Zagrebu.

Odluka zagrebačkog ogranka SDP-a iznenadila je centralu stranke na Iblerovu trgu, ali i čelnika Možemo! i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji je izjavio da neće pristati ni na kakve ucjene i da je tu cijenu spreman platiti i novim izborima.

Odluka zagrebačkog SDP-a naišla je na neodobravanje i u vrhu stranke, a potpredsjednica Biljana Borzan jučer je izjavila da su ‘čvrsto opredijeljeni za građenje mostova, a ne rušenje, sa sebi bliskim strankama’.

Okupljanje lijevo-liberalne koalicije za iduće parlamentarne izbore cilj je predsjednika SDP-a Peđe Grbina, koji je prije desetak mjeseci forsirao izbor Gotovca na čelo zagrebačkog SDP-a. Tako se i on protivi razvrgavanju koalicije u Zagrebu, izjavivši kako će se s Možemo! pregovarati o novom obliku suradnje.

Da SDP i Možemo! prilično teško surađuju pokazuju slučajevi Rijeka i Pule, gdje su njihovi savezi raskinuti.

Viktor Gotovac je, vezano za prekid suradnje s Možemo! ranije pozvao sve članove SDP-a koji su na čelu radnih tijela u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, da podnesu ostavke, što su učinili Renato Petek i Dina Vasić dok se na taj poziv oglušila Davorka Moslavac Forjan koja je, uz Joška Klisovića, jučer glasala za Tomaševićev prijedlog o zaduženju Zagrebačkog holdinga za 240 milijuna eura.

Ni Klisović se nije odazvao Gotovčevu pozivu da podese ostavku na dužnost predsjednika Skupštine.

Gotovca na čelu zagrebačkog SDP-a u prijelaznom razdoblju, kao vršitelj dužnosti do novih izbora, trebao bi zamijeniti Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Gotovac će ‘izletjeti’ i iz zagrebačke Gradske skupštine, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Račan čiji je to izvorni mandat.

  • Ako je suditi prema raspoloženju članova Predsjedništva s kojima sam neslužbeno razgovarala uoči sjednice, ali i informacija koje mi stižu sa sastanka – Viktor Gotovac, ako ne jednoglasno, onda velikom većinom glasova, trebao bi biti izbačen iz SDP-a, javila je u središnjem Dnevniku HTV-a Tatjana Munižaba.
  • Kako trenutačno stvari stoje, Gotovac bi jedini trebao biti izbačen, ističe Munižaba.
  • Neslužbeno, od članova Predsjedništva jedino bi Kristina Ikić Baniček i Sabina Glasovac mogle biti protiv njegova izbacivanja, dodaje.
  • Odluku mora potvrditi i Glavni odbor koji bi se mogao sastati do kraja rujna. Zatim bi Predsjedništvo trebalo predložiti njegova nasljednika na mjestu predsjednika zagrebačkog SDP-a, neslužbeno doznajemo najvjerojatnije Branka Kolarića, dosadašnjeg potpredsjednika. Ako on bude postavljen na dužnost kao povjerenik, što je manje vjerojatno, izbori se trebaju održati u roku od šest mjeseci, a ako bude v.d. – roka nema, što u prijevodu znači da bi se izbori za predsjednika zagrebačkog SDP-a održali onda kada vodstvu stranke to najviše bude odgovaralo, javila je Tatjana Munižaba.
    Gotovac je uoči sjednice Predsjedništva rekao kako bi prije donošenja odluke, za mišljenje trebalo pitati članove zagrebačkog SDP-a.
  • Mislim da bi bilo jako pristojno pitati članove SDP-a u gradu Zagrebu jesu li oni zadovoljni suradnjom s Možemo! i jesu li zadovoljni kako vodstvo gradskog SDP-a vodi SDP u Zagrebu. Bojim se da bi za one koji žele sankcionirati to bio porazan podatak, rekao je Viktor Gotovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a. (hrt.hr)