Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zadaća im je bila čuvati Moskvu, a onda ih je Kremlj poslao u Ukrajinu. Pola godine kasnije – razbijeni su

Cijeli sustav Zapadne vojne oblasti ozbiljno je degradiran, a ruske konvencionalne snage silno su oslabljene

Obavještajna služba britanskog ministarstva obrane redovito objavljuje relativno povjerljive informacije o stanju na ukrajinskom bojištu. U utorak je na Twitteru, uobičajenom komunikacijskom kanalu, objavila da “elementi ruskih snaga, koji su se povukli iz Harkivske oblasti, pripadaju Prvoj gardijskoj tenkovskoj armiji, podređenoj Zapadnoj vojnoj oblasti”. Što je vjerojatan razlog zašto je ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio zapovjednika Zapadne vojne oblasti. General-pukovnik Roman Berdnikov, koji je tek 26. kolovoza došao na mjesto zapovjednika, zamijenjen je general-pukovnikom Aleksandrom Lapinom. Informaciju je objavila ukrajinska vojna obavještajna služba napominjući da je to druga smjena na toj dužnosti od početka ruske agresije.

Britanski podaci navode da je Prva gardijska tenkovska armija pretrpjela velike gubitke u prvoj fazi ruske agresije – procjene o ukupnom broju poginulih ruskih vojnika variraju od 20 do 40.000 – te nije bila u potpunosti popunjena prije nego što su ukrajinske snage krenule u iznenadni kontranapad na prostoru Harkiva. Britanski vojni obavještajci s određenom dozom zluradosti objavljuju da je Prva gardijska tenkovska armija jedna od prestižnih ruskih postrojbi s primarnim zadatkom obrane Moskve. U slučaju napada snaga Sjevernoatlantskog saveza, ta je armija trebala voditi protunapade. Zaključak je britanskih obavještajaca da je cijeli sustav Zapadne vojne oblasti ozbiljno degradiran, a ruske konvencionalne snage koje su se trebale suprotstaviti udaru NATO-a silno oslabljene. “Bit će potrebne godine da Rusija obnovi te sposobnosti”, zaključak je koji stiže iz Londona.

Gardijski je pridjev izveden od imenice garda koja dolazi od francuske riječi garde, straža, a mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije je tumači: “Elitna postrojba sastavljena od posebno odabranih, odanih, dobro uvježbanih i opremljenih časnika i vojnika sa zadaćom da se brine za osobnu zaštitu najviših državnih čelnika, vladara i vojskovođa te za obavljanje počasnih funkcija”.

I u bivšoj Jugoslaviji su gardijske postrojbe bile elitne, trebale čuvati doživotnog predsjednika, a vukle su podrijetlo od Prve proleterske brigade koja se postrojila u mjesto Rudo u BiH 22. prosinca 1941. godine. Sudjelovale su u agresiji na Vukovar gdje su djelovanjem okaljale ime i povijest i, što je važnije, krahirale u sukobu s hrvatskim braniteljima. Hrvatski Zbor narodne garde bio je poseban jer su to bile prve postrojbe, ali su zatim formirane gardijske brigade koje su taj epitet više nego opravdale tijekom obrane.
Ruska elitna tenkovska armija (1-я гвардейская танковая Краснознамённая армия) vuče korijene iz Drugog svjetskog rata, a formirana je kao Prva tenkovska armija u srpnju 1942. godine. Sudjelovala je u borbama za Staljingrad gdje je pretrpjela teške gubitke pa je nanovo formirana u siječnju 1943. godine i zatim sudjelovala u znamenitoj tenkovskoj bitki kod Kurska te godine i konačno u osvajanju Berlina. Nakon završetka rata ostala je u Istočnoj Njemačkoj što ju je učinilo jedinicom za obranu od prvog udara NATO-a. Padom Berlinskog zida povlači se u Smolensk da bi 1999. godine bila rasformirana. U sklopu plana jačanja konvencionalnih snaga ruskog predsjednika Vladimira Putina armija je obnovljena i to 2014. godine, u studenome, nakon što je anektiran Krim i pokrenuta pobuna proruskog stanovništva u Donbasu.

Elitna gardijska armija sudjelovala je, nakon pokretanja agresije na Ukrajine, u opsadi Černihiva gdje je, prema nepotvrđenim informacijama, izgubila više od 400 pripadnika te veći broj tehnike.

Jedinice u sastavu te armije, gardijska motorno streljačka “Tamanska” divizija i 4. gardijska tenkovska “Kantemirovska” divizija smatrale su se najbolje opremljenim, obučenim postrojbama s najvećom ofenzivnom sposobnosti od svih ruskih oklopnih formacija. Što im nije pomoglo da osvoje Černihiv iz kojega su povučene krajem ožujka.

Sad su pripadnici elitne jedinice iz Harkivske oblasti pobjegli glavom bez obzira. Toliko o elitnosti. (jutarnji.hr)