Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

MUP se oglasio o nacističkom ispadu navijača Dinama u Milanu

Navijači Dinama u srijedu navečer marširali su kroz talijanski Milano, prije susreta njihovog kluba i AC Milana u drugom kolu Lige prvaka, pokazujući nacistički pozdrav. Snimke su se brzo proširile društvenim mrežama i izazvale zgražanje i osudu.Slični ispadi, nažalost, nisu rijetkost među hrvatskim navijačima, a situacija nije bolja ni na međunarodnom planu.

MUP-u smo uputili nekoliko pitanja o sličnim ispadima koji su se događali na hrvatskom tlu.Prema informacijama koje smo dobili od MUP-a, od 15. rujna 2021. do 15. rujna 2022. evidentirano je 12 prekršaja iz čl. 4 Zakona o Sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Konkretnije radi se o protupravnom ponašanju “pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti”.

Za navedeni prekršaj predviđena je kazna 5.000,00 do 25.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju od najmanje 30 do najdulje 60 dana. Također se počinitelju, prema citiranom zakonu, može izreći i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja sportskim natjecanjima u trajanju koje ne može biti kraće od jedne niti dulje od dvije godine.

Iz MUP-a podsjećaju i kako surađuju s talijanskom policijom kroz razmjenu sigurnosnih saznanja.

“Prema trenutno dostupnim saznanjima, nitko od navijača GNK Dinamo nije uhićen niti zadržan od strane talijanske policije. No, raspolažemo saznanjem da je talijanska policija poduzela mjere prema 33 navijača GNK Dinama. Na dan odigravanja utakmice, u jutarnjim satima, dvojica navijača GNK Dinamo napadnuta su u jednom ugostiteljskom objektu, pri čemu je jedan od napadnutih ozlijeđen hladnim oružjem. Također, u jutarnjim satima na putu prema Milanu, na odmorištu ‘Monte Alto’ došlo je do međusobnog sukoba između 30-ak navijača GNK Dinamo, gdje je jedan navijač zadobio ozljedu glave”, kažu iz MUP-a.

“Policija je na kontrolnim točkama na prilaznim pravcima u vozilima navijača pronašla teleskop palice, noževe, pirotehnička sredstva i razne predmete pogodne za napad i nanošenje ozljeda (palice)”, stoji u odgovoru MUP-a na upite N1 televizije.

“Također Vas obavještavamo kako policija ne organizira putovanje navijača. Sigurnosna saznanja ovakve vrste razmjenjuju se i s državama na očekivanoj trasi putovanja, a policija svake države zasebno procjenjuje kako će postupiti u odnosu na saznanja koja su joj dostavljena”, zaključuju.(N1)