Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nova obveza u Njemačkoj utjecat će na sve radnike

Prema odluci Saveznog suda za rad (BAG), u Njemačkoj je uvedena obveza bilježenja radnih sati. Prema njemačkom Zakonu o radnom vremenu, dosad su samo prekovremeni rad i rad nedjeljom morali biti dokumentirani, a ne cijelo radno vrijeme.
Odluka BAG-a je trenutačno predmet žestoke rasprave u vladi “Semafor” koalicije i među stručnjacima za radno pravo.

Predsjednik najvišeg njemačkog Radnog suda Inken Gallner u utorak je u Erfurtu opravdao obvezu poslodavaca da sustavno evidentiraju radno vrijeme svojih zaposlenika, tumačenjem njemačkog Zakona o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu nakon presude tzv. Europski sud pravde (EuGH)

Stručnjaci očekuju da će temeljna presuda BAG-a imati dalekosežne učinke na modele radnog vremena temeljene na povjerenju koji su se prakticirali tisuće puta u poslovanju i administraciji sve do mobilnog rada i kućnog ureda.

Svojom ključnom odlukom, Savezni radni sud pokrenuo je raspravu o promjeni njemačkog Zakona o radnom vremenu. Savezna vlada još uvijek radi na prijenosu zahtjeva EuGH-a iz 2019. za uvođenje objektivnog, pouzdanog i dostupnog bilježenja radnog vremena u njemački zakon.

Inken Gallne, predsjedavajući sudac Prvog senata, pozvao se na odlomak u Zakonu o zaštiti na radu koji obvezuje poslodavce da uvedu sustav kojim se mogu bilježiti odrađeni sati zaposlenika. “Ako njemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumačite odredbama Europskog suda pravde, onda već postoji obveza evidentiranja radnog vremena”, rekao je Gallne, prenosi Fenix Magazin. (N1)