Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na policama hrvatskih trgovina sve manje šećera, ministrica umiruje: ‘Imamo ga dovoljno, nema razloga za nestašicu…‘

Šećera u Hrvatskoj ima dovoljno i nema razloga za nestašicu, rečeno je u petak nakon sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vučković s upravom županjske šećerane, uz poruku kako vlada želi podržati proizvodnju šećerne repe u Hrvatskoj i jedinu preostalu hrvatsku šećeranu.

“Danas smo razgovarali o dodatnim potporama toj proizvodnji jer opet imamo smanjenje površina, a zahtjev za potporama opravdan je i zbog činjenice da zbog suše imamo značajan pad prinosa šećerne repe. Zato ćemo s proizvođačima razmotriti kako osigurati mogućnost dodatne potpore, osim proizvodno vezanih potpora i potpora male vrijednosti”, rekla je ministrica Vučković.

Podsjetila je kako je vlada podržala prijedlog da se prehrambenoj industriji osigura posebna potpora u financiranju troškova energije.

“Započeli smo rad na tom programu i pozdravljam sve dobrodošle prijedloge”, rekla je Vučković.Komentirajući nestašicu šećera na policama pojedinih trgovaca, Vučković je kazala kako po svim dostupnim podacima kojima ministarstvo raspolaže, šećera na domaćem tržištu ima dovoljno i nestašica ne bi trebalo biti.

Nije odgovorila hoće li šećerana u Županji biti u gubicima zbog ograničene cijene šećera u maloprodaji, rekavši kako ministarstvo ne može ulaziti u pojedinačnu bilančnu poziciju tvrtke, ali će pokušati kompenzirati sve eventualne gubitke.

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro kazao je kako je šećerana u Županji već četiri godine u problemima koji su se zbog visokih cijena energije sada samo dodatno usložili.

“Šećerana u Županji je među najvećim potrošačima plina u Hrvatskoj. Stoga smo ministrici predložili nekoliko konkretnih mjera kako bismo zadržali proizvodnju šećerne repe u Hrvatskoj na 12.000 hektara, što bi trebalo značiti sigurnost za opstanak županjske šećerane”, kazao je Zadro.

Također je rekao kako županjska šećerana kupcima šećer isporučuje po cijenama u skladu s vladinom mjerom, iako zbog toga gomila gubitke.

Vlada je, kako je poznato, unutar jesenskog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu zbog poskupljenja, ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso, i to za više od 30 posto. Tako bijeli kristalni šećer u dućanima ne smije koštati više od 7,99 kuna po kilogramu.(jutarnji.hr)