Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemačka vlada preuzima rafinerije ruskog Rosnefta

Njemačka je u petak preuzela podružnicu ruskog naftnog diva Rosnefta kako bi osigurala kontrolu nad njegovom rafinerijom u Schwedtu, ključnim izvorom opskrbe za Berlin.
Rosneft Deutschland testirao je odlučnost Njemačke da do kraja godine obustavi uvoz nafte iz Rusije u sklopu europskih sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Vlada je u petak odlučila presjeći tu rutu opskrbe, povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju.

  • Uz vlasništvo, otklanja se i prijetnja energetskoj sigurnosti i postavlja kamen temeljac za očuvanje i budućnost lokacije Schwedt, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i spada među najveće prerađivače nafte u zemlji, priopćilo je ministarstvo. Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj i podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom. Otkada je izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, naftu nabavlja isključivo u Rusiji, naftovodom Družba. Schwedt derivatima opskrbljuje i dijelove zapadne Poljske i zračnu luku Berlin-Brandenburg.

Nije jasno tko će zamijeniti Rosneft, većinskog vlasnika. Britanska naftna kompanija Shell vlasnik je 37,5 posto udjela u Schwedtu, ali već se neko vrijeme želi povući. U petak objavili su da odluka njemačke vlade na njih ne utječe, dodavši da će “i dalje ispunjavati svoje ugovorne obaveze u skladu sa svojim dionicama”.

Zanimanje za Rosneftovu podružnicu iskazale su njemačke kompanije Verbio i Enertrag, obje iz sektora obnovljivih izvora energije. Izvori u njemačkoj vladi rekli su prije objave odluke da bi preuzimanje Rosneft Deustchlanda moglo rezultirati trenutačnom obustavom isporuka ruske nafte.

  • Odluka je sastavni dio opsežnog paketa, koji bi trebao osigurati dopremu nafte u rafineriju alternativnim rutama, priopćilo je ministarstvo. Kancelar Scholz, ministar gospodarstva Robert Habeck i premijer Brandenburga objavit će detalje paketa tijekom dana. (hrt.hr)