Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kralj Charles III. ugostit će svjetske čelnike uoči kraljičina sprovoda

Velika Britanija priprema se za sprovod kraljice Elizabete II. prvi u Britaniji nakon smrti njenog prvog premijera Winstona Churchilla 1965., koji će se održati u ponedjeljak u Westminsterskoj opatiji u Londonu u 11 sati.
Charles, sa 73 godine najstariji monarh koji je ikada stupio na prijestolje, ugostit će večeras na prijemu u Buckinghamskoj palači, desetke dostojanstvenika, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena.

Tko je pozvan, a tko nije na kraljičin pogreb?

Stotine okrunjenih glava i političara bit će na pogrebu kraljice Elizabete II. u ponedjeljak u Londonu što će biti jedno od najvećih diplomatskih okupljanja posljednjih desetljeća.

Westminsterska opatija može primiti oko 2000 ljudi pa su samo šefovi država uz pokojeg gosta pozvani na prvi državni pogreb u Britaniji u šest desetljeća.

Šačica država iz političkih razloga nije pozvana u Westminster što je u najmanje jednom slučaju izazvalo izljev gnjeva.

Monarsi

Niz okrunjenih glava iz svijeta potvrdilo je da će biti na pogrebu. Japanskom caru Naruhitu i carici Masako to će biti prvo prekomorsko putovanje otkako su preuzeli tron 2019. To je i odmak od japanske tradicije jer carevi rijetko idu na pogrebe.

Europske kraljevske obitelji blisko su povezane, mnoge i rodbinski pa ne čudi da će nekoliko europskih monarha biti u Londonu.

Nizozemski kralj Vilim Aleksandar, belgijski Filip, norveški Harald V. i monegaški knez Albert II. najavili su dolazak. Danska kraljica Margareta i španjolski kralj Filip VI. također.

Svjetski čelnici

Američki predsjednik Joe Biden i supruga Jill predvode diplomatsku listu gostiju. Iako je britanska vlada zamolila strane državnike da prijevoz prepuste njoj, Bidenu je navodno odobreno da se Britanijom vozi u svojoj oklopljenoj predsjedničkoj limuzini, poznatoj kao ‘Zvijer’.

Elizejska palača objavila je da će francuski predsjednik Emmanuel Macron osobno odati počast “vječnoj kraljici”. I on je među državnicima koji smiju doći vlastitim prijevozom.

Na pogreb dolaze i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i brazilski Jair Bolsonaro.

Bit će ondje, među ostalima, i talijanski predsjednik Sergio Mattarella, njemački Frank-Walter Steinmeier, hrvatski Zoran Milanović, izraelski Isaac Herzog i južnokorejski Yoon Suk-yeol.

Europsku uniju predstavljat će predsjednici Europske komisije Ursula von der Leyen i Europskog vijeća Charles Michel.

Čelnici Commonwealtha

Brojni će državnici doći iz zemalja koji su Elizabetu II. smatrali svojom kraljicom i bivših britanskih kolonija, današnjih članica Commonwealtha.

Kanadski premijer Justin Trudeau, australski Anthony Albanese i novozelandska premijerka Jacinda Ardern, iz zemalja koji britanskog monarha smatraju i šefom svoje države, sudjelovat će na pogrebu. Njih troje u Londonu su već nekoliko dana i poklonili su se kraljičinom lijesu u Westminster Hallu.

  • U ovom trenutku velike tuge, zahvalni smo što smo ovdje odajući poštovanje kraljici za za njeno služenje odanosti, vjeri, obitelji i Commonwealthu, napisao je Albanese na Twitteru.

Trudeau je rekao da je kraljica Elizabeta “služila cijeli život i nosila težinu svojih dužnosti s besprijekornom ljupkošću”.

Nisu pozvani

Rusija i Bjelorusija nisu pozvane na pogreb zbog invazije na Ukrajinu, kazao je izvor iz britanske vlade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ionako je pod sankcijama zapada i ne može putovati, ali to što nijedan ruski predstavnik nije pozvan “svetogrđe je prema sjećanju na Elizabetu II. i duboko nemoralno”, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Poziv nisu dobili ni čelnici Mjanmara jer je ondje na vlasti vojna hunta, a ni diktatorske Sjeverne Koreje. Dobrodošli nisu ni predstavnici Afganistana, Sirije i Venezuele.

Izazov za britansku policiju

Priljev uglednika – zajedno sa stotinama tisuća ožalošćenih iz cijele Britanije i cijelog svijeta – predstavlja izniman izazov za britansku policiju.

Više od 2 tisuće policajaca iz cijele zemlje pomaže Scotland Yardu.

Nakon sprovoda, kraljičin lijes bit će prebačen kraljevskim mrtvačkim kolima u dvorac Windsor, zapadno od London. Uslijedit će pokop samo za obitelj na kojem će kraljica biti položena uz svog pokojnog supruga Filipa, roditelje i sestru.

Pogreb će okončati 11 dana nacionalne žalosti diljem Ujedinjenog Kraljevstva. (hrt.hr)