Aktualno OG sada Ogulin

Tvrtka Bjelin dovršava prvu fazu investicije u poduzetničkoj zoni

Gradonačelnik Dalibor Domitrović, sa suradnicima, posjetio je tvrtku Välinge u Poduzetničkoj zoni Ogulin. Tamo se  sastao s izvršnim direktorom tvrtke Nikolom Paićem. Svrha sastanka je bila koordinacija aktivnosti vezanih uz daljnju izgradnju i razvoj javne infrastrukture u poduzetničkoj zoni, za što je nadležan Grad Ogulin.

Infrastruktura Zone treba biti u funkciji tvrtki koje tamo rade, stoga je cilj sastanka bio utvrditi potrebe tvrtke Välinge te prilagoditi daljnji razvoj i izgradnja javne infrastrukture u zoni tim potrebama. Radi se o prometnoj infrastrukturi, telekomunikacijskoj i elektroenergetskoj infrastrukturi, instalacijama vodoopskrbe i odvodnje i ostaloj javnoj infrastrukturi kao što su parkirališta za teretna vozila, autobusne stanice, zelene površine i drugo.

Välinge je sestrinska tvrtka tvrtke Bjelin, osnovana u svrhu provedbe investicije u Poduzetničkoj zoni Ogulin. Većinski vlasnik obje tvrtke je gospodin Darko Pervan, autor preko 3.000 patenata i klik sistema za podne obloge. Po okončanju investicije, u Ogulinu će se nalazit najveća tvornica podnih obloga u svijetu.

Za potpuni dovršetak investicije tvtkama Bjelin i Välinge treba dodatno zemljište. Zbog toga je Grad Ogulin još prije više od četiri godine od Republike Hrvatske, temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom, zatražio dodatnih 45 hektara zemljišta, međutim postupak do danas nije okončan. Prema našim saznanjima dokumentacija se u nekoliko navrata gubila u resornom ministarstvu te je za okončanje postupka prijenosa vlasništva konstantno nedostajao „još jedan papir“.

Za dodatno zemljište je zainteresirana i tvrtka Semmelrock stein+design, koja također već četiri godine drži rezervirana sredstva za investiciju u proširenje proizvodnih pogona.

Tema sastanka je bila i Obilaznica Ogulina za čiju izgradnju su tvrtke koje posluju u poduzetničkim zonama u Žegaru i u Otoku iznimno zainteresirane.

Do sada, u ovu prvu fazu izgradnje proizvodnih pogona, tvrtka Bjelin je u poduzetničkoj zoni investirala 80 milijuna eura, a ukupna investicija iznosit će 350 milijuna eura, nakon čega slijedi iduća faza na spomenutom zemljištu koje Grad Ogulin traži od Republike Hrvatske i resornog ministarstva.

Po dovršetku investicije, u poduzetničkoj zoni u tvrtki Välinge, otvorilo bi se 700 novih radnih mjesta.

Nikola Pajić, izvršni direktor tvrtke Välinge,  nakon sastanka gradonačelnika Domitrovića sa suradnicima vodio je u obilazak pogona.+