Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

250 policajaca u raciji u Njemačkoj na Putinovog oligarha koji ima nekretnine i u Hrvatskoj na Pelješcu

Slovio je za ‘omiljenog Putinovog oligarha’, bogatstvo mu se cijenilo na 20 milijardi eura, u Hrvatskoj mu je bilo lijepo jer ga ‘nitko nije dirao’

Njemačka Savezna služba za kriminalitet i Državno odvjetništvo u Münchenu II od ranog jutra poslali su 250 svojih istražitelja i službenika u veliku raciju protiv izvjesnog “njemačkog državljanina” kao i još četvero drugih osoba, sve redom osumnjičenih zbog kršenja zakona o trgovini s inozemstvom, objavilo je tamošnje tužiteljstvo na svojim stranicama.

O kojem je to “ruskom državljaninu” riječ, kojemu se istražuje čak 24 nekretnine u Bavarskoj, Baden-Württembergu, Schleswig-Holsteinu i Hamburgu, istražitelji nisu naveli. Međutim, Der Spiegel je neslužbeno doznao da je riječ o 69-godišnjem Ališeru Usmanovu, koji je sa skoro 20 milijardi eura vrijednim bogatstvom uoči rata u Ukrajini slovio za jednog od sto najbogatijih ljudi svijeta.
Čovjeka kojega se nazivalo i “omiljenim oligarhom Vladimira Putina”, Forbes je prije nekoliko godina vodio kao 34. najbogatijeg na svijetu. Čuven je, između ostalog, bio i po udjelima u nogometnim klubovima Arsenal i Everton koje je posjedovao, a ostavio je traga i u Hrvatskoj.

Početkom ožujka svijet je obišla vijest da je SAD uveo sankcije Usmanovu zbog rata u Ukrajini. Vlada Velike Britanije sankcioniranje Usmanova popratila je tih dana komentarom da se time “šalje jasna poruka da će se udariti po oligarsima i pojedincima usko povezanima s Putinovim režimom i njegovim barbarskim ratom”. EU ga je na listu sankcioniranih smjestio još i ranije.
U Hrvatskoj je, pak, samo nekoliko dana poslije portal Oštro primijetio u sklopu projekta Russian Asset Tracker da se u Betini na Murteru nalazi 35-metarska jahta njegove supruge, Irine Viner Usmanove.

Njen suprug tada se već nalazio i na listi sankcioniranih Europske unije, pa je za pretpostaviti da se i ta jahta našla na među ona tri plovila za koja je nešto ranije Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdalo mjeru privremene zabrane korištenja i isplovljavanja.
Prije nekoliko godina portal Russia.hr prenijela je članak koji se ponajviše posvetio upravo Usmanovoj, “ženi najbogatijeg Rusa, koja je upravo primila odlikovanje predsjednika Vladimira Putina”, a koja je opisivala kako se osjeća u svojoj vili u Orebiću.

“Kada sam došla u Hrvatsku, bila sam fascinirana ljepotom prirode, ljudima i morem. Osim toga, ovdje se izvrsno osjećam, ovo je mjesto gdje mogu i raditi i uživati u miru, odmarati se”, kazala je.
Tada je otkrila i to da ona, supruga – kako se pisalo – tada navodno 28. najbogatijeg čovjeka na svijetu, upravo na Pelješcu svake godine slavi rođendan sa svojim prijateljima. Ono “svake godine” zapravo je trebalo značiti najkasnije od negdje oko 2010. kada je Hrvatsku kao mjesto za kupnju raznih vrijednosti, posebno nekretnina, otkrio niz ruskih bogataša.

Bila je riječ o Sergeju Gadeljkinu, Alekseju Frolovu, Viktoru Vekselbergu, Usmanovu koji je u Rusiji slovio za metalurškog mogula, ali je bogatstvo držao i u telekomunikacijama, medijima i koječemu drugom.
U Hrvatskoj, govorili su onomad, im je predivno zato što su tu našli mir i privatnost, nitko ih nije proganjao, čak niti mediji. No, s napadom Rusije na Ukrajinu stvari su se naglo promijenile. Za vilu Usmanove u Orebiću se znalo odranije, da bi se proljetos doznalo da članovi obitelji posjeduju i stari ljetnikovac i šumu na Pelješcu.

Slično tome, Usmanov je posjedovao i nekretnine u Gornjoj Bavarskoj i drugdje. Stoga ga se sada sumnjiči da je, nakon što je došao na udar sankcija, zbog čega su mu zamrznuta sredstva i vlasništvo nad nekretninama, nastavio plaćati zaštitare da mu obilaze nekretnine.
Time je navodno prekršio zabranu raspolaganja zamrznutim novčanim sredstvima kao dijelu sankcija pod koje je došao u EU-u još 28. veljače ove godine, a nakon čega su mu vlasti njemačke ubrzo u Hamburgu zaplijenile jahtu “Dalibar”, koju je nazvao po svojoj majci, vrijednu 600 milijuna eura.

Kako je točno Usmanov provodio plaćanja, ne navodi se, ali se zato doznaje da se četiri osobe sumnjiči za to da su sudjelovale u provođenju zaštitarskih djelatnosti nad spornim nekretninama za njegov račun i uz njegovo plaćanje usluga, posebno Državno odvjetništvo ističe, u Gornjoj Bavarskoj. (rtl.hr)