Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ministarstvo zdravstva: Razgovor, a ne prosvjed

Ministarstvo zdravstva 21. rujna zaprimilo je dopis Inicijative mladih liječnika sa zahtjevom za sastanak, tri dana prije najavljenog javnog prosvjeda navedene Inicijative. Po zaprimanju zahtjeva, Ministarstvo zdravstva službenim je putem odgovorilo Inicijativi s prijedlogom prvog slobodnog termina u ponedjeljak, 3. listopada, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.- Od početka svojeg mandata govorim o potrebi reforme zdravstvenog sustava. Drago mi je da i Inicijativa mladih liječnika prepoznaje nužnost reformskih promjena i ukazuje na određene probleme koji se mogu riješiti jedino konstruktivnim razgovorom s mjerodavnim sugovornicima. Stoga pozdravljam činjenicu što su nam naposljetku uputili službeni zahtjev za sastankom. Predstavnicima Inicijative predložen je prvi slobodni termin u Ministarstvu zdravstva kako bismo uživo razmotrili pitanja koja muče mlade liječnike, izjavio je ministar Vili Beroš dodajući da će do tada Ministarstvo zdravstva s punom pozornošću razmotriti zahtjeve Inicijative mladih liječnika kako bi zajedno ostvarili konstruktivan dijalog i učinili pozitivne iskorake u zdravstvenom sustavu kojima svi težimo.

 

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kao temeljem reforme, ova administracija nastoji riješiti postojeće disfunkcionalnosti u zdravstvenom sustavu te će na sastanku kao i u skorašnjoj javnoj raspravi svatko imati priliku iznijeti konstruktivne prijedloge i doprinijeti zajedničkim rješenjima.

 

– Navest ću samo neke od naših nedavnih aktivnosti: u tijeku je rješavanje pitanja reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata i liječnika kao nositelja zdravstvene djelatnosti u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaćama, postupno rješavanje pitanja koja se odnose na Uredbu o koeficijentima kao i rješavanje plaćanja odrađenih kao i budućih prekovremenih sati, napomenuo je ministar Beroš.

 

Važno je podsjetiti javnost da je upravo ova Vlada riješila sve zaostatke isplate dodataka za prekovremene sate kumuliranih od 2013. godine za što je za liječnike i medicinske sestre u državnom proračunu osigurano 758 milijuna kuna. Također, Izmjenama i dopunama državnog proračuna u lipnju ove godine, osigurana su sredstva za rješavanje pitanja razlike u plaći uslijed porasta osnovice od 6% u iznosu od 194 milijuna kuna. Valja ponoviti i činjenicu da se od 2016. godine kontinuirano povećavaju plaće liječnicima i zdravstvenom osoblju, dosad više od 40 posto za što je izdvojeno 3,5 milijarde kuna. Trend porasta se bilježi i u zapošljavanju liječnika i medicinskih sestara što dokazuje brojka od 1888 dodatno zaposlenih liječnika u posljednje četiri godine, od toga u prošloj godini njih 344, što je rezultiralo većim brojem liječnika i sestara u odnosu na prethodne administracije.

 

– Dosad učinjeno najbolje govori koliko je zdravstveni sustav važan za ovu Vladu te predstavlja čvrst temelj za daljnje pozitivne iskorake. Javno iskazivanje nezadovoljstva je legitimno pravo svakog pojedinca, no u više navrata smo istaknuli da su vrata Ministarstva zdravstva otvorena svima koji žele dobro zdravstvenom sustavu, djelatnicima i pacijentima pa malo čudi prvotno najavljivanje prosvjeda, bez pokušaja ostvarivanja direktnog dijaloga s Ministarstvom do jučerašnjeg dana, netom prije prosvjeda. Nikada nije kasno za konstruktivan razgovor te navedene aktivnosti pripisujem ishitrenosti mladih liječnika i njihovoj želji da ih se čuje. Jedan od načina je činiti to posredstvom medija, ali uz puno uvažavanje Inicijative mladih liječnika i novinarske profesije, ipak bi prvi korak ka rješavanju problema trebao biti za stolom s mjerodavnim sugovornicima. Vjerujem u razboritost mladih liječnika te da će se u potpunosti voditi sloganom “Izliječimo zdravstvo zajedno” dajući prednost dijalogu s mojim suradnicima i sa mnom, zaključio je ministar Beroš.(hrt)