Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kadirov Putinu odbija poslušnost: ‘U Čečeniji neće biti mobilizacije, poslali smo već previše ljudi‘

No kaže kako će one koji prosvjeduju ipak poslati na prvu liniju

Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je da se u Čečeniji neće provoditi mobilizacija. Prema njegovim riječima, to je zato što je tijekom rata u Ukrajini, Čečenija “premašila mobilizacijsku kvotu”, prenosi Ukraine Today.

Prema njegovim tvrdnjama, 20.000 ljudi iz Čečenije sudjelovalo je na ratnoj bojišnici u Ukrajini od početka invazije, a to znači, kako on tvrdi, da je ‘plan‘ premašen za 254%.

Istodobno, prema Kadirovu, rođaci žena koje su pokušale održati antiratni prosvjed u Groznom, glavnom gradu Čečenije, već su mobilizirani i poslani u Ukrajinu. Zaprijetio je da će svi koji budu sudjelovali u prosvjedu, ili njihovi supruzi i djeca, biti poslani u prve redove.

Podsjetimo, nekim Rusima uhićenima zbog prosvjedovanja diljem ruskih gradova protiv odluke predsjednika Vladimira Putina o uvođenju djelomične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavila je u četvrtak udruga za ljudska prava OVD-Info.
Kadirov je ranije govorio o tome da će njegovi borci prijeći na novu taktiku tijekom ‘specijalne vojne operacije‘ u Ukrajini.

Kadirov je uvjeravao da će Rusija vratiti kontrolu nad regijom Harkiv i doći do Odese. Priznao je da su ruske trupe napravile pogrešku u smjeru Harkiva.

Prije tjedan dana pozvao je ruske regije na ‘samomobilizaciju‘. Kadirov je otvoreno govorio o promjenama u ruskoj operaciji nakon vojnog neuspjeha u Harkivu, rekavši da bi Ministarstvo obrane trebalo učiti na pogreškama i da bi, po njegovom osobnom mišljenju, u Rusiji trebalo uvesti izvanredno stanje.

“Rusija je savezna država u kojoj regije mogu biti inicijatori bilo kakvih pothvata. A jedan od ovih pothvata danas bi trebala biti samomobilizacija”, rekao je Kadirov u objavi. “Vjerujem da je svaki čelnik regije sasvim sposoban pripremiti, obučiti i popuniti najmanje tisuću dobrovoljaca”, tvrdio je Kadirov prije tjedan dana. (jutarnji.hr)