Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Srića: Za mlađe i zdrave cijepljenje trenutno nije preporučljivo

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije ovaj tjedan rekao je da se kraj pandemije covida-19 svakako nazire, ali da nije tako blizu, ublaživši tako izjavu koju je dao tjedan ranije. Broj prijavljenih smrti u svijetu i dalje pada. O situaciji u Hrvatskoj u Novom danu razgovarali smo s pulmologom Sašom Srićom.
Srića se osvrnuo i na današnji prosvjed mladih liječnika.

“Naravno da su se problemi nagomilali, nije to došlo preko noći, skuplja se već godinama. Imamo sitauciju koja je očito u ovom trenu eskalirala. Mogu shvatiti zabrinutost, uvijek dajem potporu mladim liječnicima. Ali svi trebaju sjesti za stol”, rekao je Srića koji smatra da se stvari mogu riješiti jedino dijalogom.

“Vjerujem da će glas razuma prevladati i da će isto tako doći do komunikacije mojih kolega i ministra koji će sjesti i vjerujem da sve to skupa vodi prema zdravstvenoj reformi koja nam svakako treba”, dodao je.

Kada je u pitanju koronavirus, Srića kaže da možemo biti optimistični s obzirom na brojke, ali i dalje oprezni s izjavama.

“Složio bih se sa šefom WHO-a koji pokušava naglasiti da idemo u pravcu smirivanja, ali lijepo se izrazio – budimo maratonci, ali nemojmo proglasati kraj dok nismo prošli onu crvenu liniji. Moramo biti oprezni”, rekao je Srića.

Što donosi jesen?

“Zasigurno dolazi jesenski period kada su respiratorne infekcije izraženije, ljudi više borave u zatvorenim prostorima i možemo očekivati taj jedan val eksplozije virusnih infekcija. Što se gripe tiče, pratimo južnu polutku, Australija je imala povećanu incidenciju gripe pa u tom smislu i dalje preporučamo građanima da se cijepe i protiv covida i protiv gripe i da jačaju svoj imunitet i da se štite koliko mogu”, rekao je Srića.

Zasad su sugestije, kaže Srića, da se cijepi starija populacija, stariji od 60, imunokompromitirani i naravno, zdravstveni djelatnici. “Za mlađe i zdrave cijepljenje trenutno nije preporučljivo.”

Upozorio je i na postcovid. “To je izazov i za sadašnjost i za budućnost. Probleme znaju imati i pacijenti koji za vrijeme akutne bolesti nisu imali tešku kliničku sliku. Covid je bolest koja obuhvaća sve organske sustave. Svakog pacijenta treba pratiti izolirano i na različit način”, rekao je Srića. (N1)