Aktualno Sport

Vatrene čeka ‘domaća’ atmosfera, a do Final Foura možemo i s porazom

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20.45 sati igra ključnu i posljednju utakmicu grupne faze Lige nacija. Dolaze u goste Austriji, na mitski Ernst Happel stadion, gdje bi prema najavama trebalo biti čak 20 tisuća ‘Kockica’.

ŠTO NAM TREBA ZA FINAL FOUR?

Hrvatska je u četvrtak upisala veliku i iznimno važnu pobjedu nad Dancima, kojom je ostvarila nekoliko zacrtanih ciljeva. Osigurali smo mjesto u elitnom rangu Lige nacija i u idućem izdanju 2024/.25. te smo također zacementirali mjesto među nositeljima u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. koji će se održati 9. listopada u Frankfurtu kao jedna od 12 najboljih reprezentacija u Ligi nacija.

Izabranici Zlatka Dalića odlučuju sami o sebi, pobjeda protiv neugodne Austrije vodi nas na Final Four Lige nacija, osigurava nam protivnika manje u skupini za kvalifikacije za EP 2024., ali daje nam i rezervnu opciju ako podbacimo u tim kvalifikacijama, tada bismo kroz play-off lovili Euro.

U slučaju da remiziramo ili izgubimo protiv Austrije, Hrvatska i dalje ima izglede za završnicu Lige nacija. U oba ishoda, Hrvatskoj je potrebno da Francuzi pobijede ili odigraju neodlučeno s Danskom. Dakle, Dancima za Final Four igra samo pobjeda nad Francuskom uz kiks Vatrenih u Beču.
DALIĆEVIH 11

Zlatko Dalić večeras bi trebao prema najavama na teren od prve minute poslati izmijenjenu momčad u odnosu na Dansku, to je dao naslutiti i sam na presici.

Na golu je gotovo siguran Dominik Livaković, vratar Dinama odradio je Dance bez nekih većih problema, a kod gola Eriksena nije imao šanse. U zadnjoj liniji je otpao Šutalo, dobio je udarac u gležanj te Dalić ne želi riskirati težu ozljedu. Tako bi Gvardiolu partner trebao biti jedan od dvojice iskusnih braniča: Domagoj Vida ili Dejan Lovren. Na bekovima je sve jasno, Juranović i Sosa bili su odlični na Maksimiru te sigurno igraju.
U veznom redu Dalić neće mijenjati jedan od najjačih veznih redova na svijetu, kapetan Modrić, neumorni Brozović i Kovačić kreću od prve minute.

U napadu Dalić ima najviše ‘problema’, te će tražiti novo rješenje na poziciji centralnog napadača, umjesto Andreja Kramarića. Za to mjesto konkuriraju Bruno Petković, Marko Livaja i Ante Budimir, a mediji prenose kako bi prednost trebao imati Petković.

Perišić ostaje lijevo, Oršiću opet prilika s klupe, a desno promjena. Pašalić nije došao do izražaja u Zagrebu, pa bi umjesto njega mogao zaigrati Lovro Majer, koji je postigao pobjednički pogodak protiv Danaca.
TKO PRIJETI VATRENIMA?

Austrija je u prvom ogledu šokirala Vatrene, slavili su s čak 3:0 u Osijeku, ali večeras bi se izabranici Ralpha Rangnicka trebali suočiti s mnogo jačom Hrvatskom. U Gradskom vrtu Hrvatska je bila bez Perišića, Gvardiola, Lovrena, Modrić je krenuo s klupe. Večeras su svi ti igrači na raspolaganju i u odličnoj formi, uz raspoloženog napadača Austrijanci bi mogli imati dosta problema.

Rangnick nije želio otkrivati sve karte jučer na presici. Naglasio je kako će odluka o tome hoće li nastupiti Modrićev klupski kolega David Alaba biti donesena na dan utakmice. Od prve minute zaigrat će branič Lensa Kevin Danso, koji je bio suspendiran protiv Francuza, a na vratima će biti Heinz Lindner, a ne Patrick Pentz koji je branio na Stade de Franceu. neće biti niti ozlijeđenog Konrada Laimera.
OMJER 5:1 TE POVRATAK NA MITSKI STADION

Hrvatska i Austrija igrale su međusobno šest puta, Vatreni su slavili u pet utakmica zaredom, sve do lipnja ove godine i bolnog poraza od 3:0 u Osijeku. Bile su to uglavnom prijateljske utakmice uz jedan susret na Euru 2008. kada su Austrijanci bili domaćini.

Iz austrijskog saveza objavili su kako je prodano više od 40 tisuća ulaznica, ali glavna vijest je da bi Vatrene na mitskom Prateru trebalo bodriti oko čak 20 tisuća navijača. Bit će to povratak na stadion na kojem je naša reprezentacija igrala nekoliko puta, ali svi najbolje pamtimo ogled s Turskom u četvrtfinalu Eura 2008. i jedan od najbolnijih poraza u našoj povijesti. Večeras bi se taj dojam o Prateru mogao promijeniti, pobjeda bi nam donijela još jedan veliki pothvat Vatrenih i odlazak na Final Four Lige nacija.

Istaknimo još kako će večeras glavni sudac biti Portugalac Artur Dias. (hrt.hr)