Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

31. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera OSRH


U Ministarstvu obrane obilježena je 31. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga. Među ostalim, sudionici su istaknuli da se danas Oružane snage suočavaju s trajnim izazovima modernizacije, ali i sa zabrinjavajućim razvojem sigurnosne situacije u našem okruženju. Uručena su i odlikovanja pripadnicima Oružanih snaga. Ministar obrane Mario Banožić poručio je kako je Hrvatska vojska sposobna izvršavati zadaće i jamči stabilnost i mir.

  • Hrvatska vojska znalački usmjerava, spremna je i sposobna izvršavati zadaće, jamči stabilnost i mir našem narodu i svim našim građanima’, kazao je Banožić. Dodao je da je Hrvatska vojska danas vjerodostojni partner i saveznik koji jamči zaštitu i obranu zajedničkih vrijednosti, ali i ”gradi sliku hrvatskog vojnika na kojeg Hrvatska može biti ponosna”.

Obraćajući se pripadnicima GS OSRH, Banožić im je poručio kako kao čelnik državnog tijela za obranu očekuje od njih da u svojem radu i obavljanju zadaća poštuju i provode zakon.

  • Želim da i nadalje budete mjesto s kojeg se u Hrvatskoj vojsci upućuje na izvrsnost, želju za usvajanjem novih znanja i sposobnosti. Budite oni koji zahvaljujući sada najvećim ulaganjima u obranu, integriraju modernu opremu s vrhunskim ljudima, na ponos svih nas, na ponos Domovine, rekao je ministar obrane.

Savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić je, prenijevši čestitke Predsjednika RH istaknuo da niti jedna tehnologija nije vrednija od čovjeka.

  • Buduće nekakvo razdoblje sigurno neće biti lako, ali nemojte nikad zaboraviti da nam je bilo teško u prijašnjim vremenima. Zahvalni smo svim našim braniteljima, onima koji nisu s nama i onima koji su podnijeli veliki teret kao i njihove obitelji, rekao je Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost
    Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj prisjetio se svih bivših načelnika Glavnog stožera kazavši kako su ostavili neizbrisiv trag, ne samo u organizaciji Glavnog stožera, nego i modernizaciji Oružanih snaga. Svim pripadnicama i pripadnicima Glavnog stožera uputio je iskrene čestitke povodom Dana Glavnog stožera te zahvalio na njihovom doprinosu i stvaranju modernog i efikasnog stožera i snažne Hrvatske vojske.
  • Očito je da Glavni stožer, osim stalne brige o spremnosti naših Oružanih snaga, mora biti i pokretač promjena s ciljem razvoja boljih, modernijih i spremnijih Oružanih snaga. Glavni stožer ima još jednu prevažnu zadaću – da se brine o zdravlju sustava promovirajući temeljna načela funkcioniranja Oružanih snaga kao što su zakonitost postupanja, promoviranje kodeksa hrvatskog vojnika, te inzistiranje na pridržavanju svih propisanih mjera sigurnosti, rekao je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.
  • Danas imamo moderni stožer koji se suočava s trajnim izazovima modernizacije i razvoja oružanih snaga. Pažljivo prateći s jedne strane vojne i tehnološke trendove, s druge strane pomalo zabrinjavajući razvoj sigurnosne situacije u našem širem okružju, dodao je.
    A nakon svečanosti u Ministarstvu obrane general zbora Pavao Miljavac komentirao je optužnice srbijanskog Tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine protiv civila tijekom akcije Oluja.
  • To će biti priča koja će trajati. Predloženo je da se dignu optužnice protiv mene, Domazeta i Maričića. Koliko znam to je predano, sad hoće li sud to prihvatiti ili ne otom-potom. To su takve apsurdne situacije, da vi na temelju nečijih svjedočenja bez glasnih javnih dokumenata dođete na sud, rekao je general zbora Pavao Miljavac. (hrt.hr)