Aktualno PROMO

Ovisnosti predstavljaju ozbiljan rastući problem kod djece i mladih, naučite sve o prevenciji i kontroli iz prve ruke u besplatnom psihološkom savjetovalištu!

U sklopu projekta „Što ima lima?“ pokrenuta je online platforma na kojoj su dostupni edukativni sadržaji o raznim temama i besplatno psihološko savjetovanje, a u rujnu je fokus na podizanju svijesti o važnosti prevencije razvijanja ovisnosti u mladoj dobi

Adekvatna edukacija djece i roditelja o mentalnom zdravlju i temama s kojima se mladi nerijetko susreću izuzetno je važna, ne samo radi dizanja svijesti o raznim poremećajima, već i radi lakšeg prepoznavanja simptoma i pravovremene reakcija. Naime, 20% mladih u dobi do 18 godina ima neki od oblika razvojnih, emocionalnih ili ponašajnih problema, a psihičke smetnje kod osnovnoškolske i srednjoškolske djece rangirane su kao treći najčešći razlog posjeta liječniku školske medicine. Upravo zato, pokrenut je projekt Što ima lima? s ciljem promicanja zdravlja i zdravih navika djece i odraslih na području Karlovačke županije, u sklopu kojega se provodi virtualni edukativno-promotivni program. Projekt pokriva 12 različitih tema, a mjesec rujan posvećen je dizanju svijesti o važnosti prevencije razvijanja ovisnosti kod djece i mladih.

O ovisnosti govorimo kada konzumiranje neke tvari ili izloženost određenoj situaciji ili ponašanju izaziva neodoljivu ili teško savladivu želju za istim, a zahvaća mozak i ljudsko ponašanje. Iako je za nastanak ovisnosti potrebno određeno vrijeme konzumacije, univerzalna zabluda kod svake osobe koja postane ovisna je da ona može kontrolirati svoju ovisnost i prestati kada poželi, no to je daleko od istine u praksi. To ne znači da osoba nije sposobna ili da nema jak karakter, ovisnost je jednostavno jača od nje i ona treba zatražiti stručnu pomoć“, objašnjava gost predavač Ivan Sušanj, dipl. psiholog koji je temu ovisnosti detaljnije objasnio i u prvom projektnom webinaru.

Prema učestalosti korištenja, pušenje duhana kao legalne i društveno prihvatljive droge, u Hrvatskoj zauzima prvo mjesto te je jedan od najtvrdokornijih oblika ovisnosti, a ESPAD istraživanje, koje uključuje preko 30 europskih zemalja, pokazuje1 da je Hrvatska iznad prosjeka za sve pokazatelje pušenja cigareta i e-cigareta, ali i pijenja alkohola te konzumiranja 3 od 6 psihoaktivnih tvari nad kojima se vršilo istraživanje.

Iako većina ljudi ovisnost povezuje s pušenjem, alkoholizmom ili korištenjem psihoaktivnih tvari, postoji niz novih, modernih ovisnosti koje su se razvile s pojavom interneta, a najzastupljenije su ovisnost o internetu, ovisnost o društvenim mrežama, ovisnost o igricama i online igricama, te online kockanju. Istraživanje “EU Kids Online 2020: Rezultati istraživanja u 19 zemalja”2 pokazalo je da u Hrvatskoj djeca u dobi od 9 do 16 godina koriste internet oko 2 i pol sata dnevno, no pretpostavlja se da od svih korisnika interneta samo njih 5% razvije ovisnost, a online igrice izazivaju najveću opasnost. I u ovim slučajevima može doći do pojave apstinencijske krize, sa simptomima kao što su razdražljivost, drhtavica, povraćanje, intenzivno razmišljanje o sredstvu ovisnosti, problemi sa spavanjem pa čak i depresivnost, no za razliku od ovisnika o psihoaktivnim tvarima, simptomi se ovdje puno rjeđe javljaju.

Kako bi se mlade, na njima zanimljiv način, educiralo o procesu razvoja ovisnosti, simptomima i posljedicama, na web stranici i društvenim mrežama (Facebook, Instagram i TikTok) projekta Što ima lima? dostupni su psihoedukativni sadržaji i webinar psihologa s dugogodišnjim iskustvom u području ovisnosti, a putem opcije Pričaj s nama! svatko tko je naišao na problem, traži savjet ili ima pitanje, može se anonimno obratiti psihologu koji će u najkraćem roku ponuditi savjet ili odgovor na pitanje.

Projekt je usklađen sa Strateškim planom za razvoj zdravstva 2020-2022., s obzirom na to da se provedbom istog promiče mentalno zdravlje implementacijom u lokalnoj zajednici i to informiranjem, edukacijom i senzibiliziranjem građana. Također, projekt doprinosi Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012.-2020. jer se projektom poduzimaju i potiču intervencije usmjerene i ka prevenciji mentalnih poremećaja s vrlo negativnim utjecajem na kvalitetu života. Prijavitelj projekta je Udruga za promociju i zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici „GITA“, a kao partneri na projektu sudjeluju Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, Grad Ogulin i Općina Plaški. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.