Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bačić: Hrvatski članovi uprave Ine odlaze bez otpremnine

U Banskim dvorima održan je sastanak parlamentarne većine. Nakon toga od Branka Bačića doznali smo detalje.
Nakon sastanka izjavu je dao Branko Bačić (HDZ).

  • Raspravili smo teme koje su iza nas jer nismo imali sastanak 14 dana, s obzirom da je predsjednik bio u SAD-u, teme koje su u ovom trenutku na dnevnom redu Vlade i Sabora kao onome što je pred nama. Članovi vladajuće koalicije dali su snažnu podršku Vladi i u mjerama koje se provode, posebno stabilizaciji cijena energenata, obuzdavanju inflacije. Ponovno smo naglasili najvažnije izvatke iz paketa mjera koje je Vlada provela, kao i učincima tih mjera na život u Hrvatskoj, Predsjednik je rezimirao svoj odlazak na Opću skupštinu UN-a te o bilateralnim sastancima koje je imao u Americi, rekao je.
  • Zatim smo razgovarali o izvješću ministra graditeljstva i prostornog uređenja o obnovi nakon potresa kako u Zagrebu tako i na Banovini. Upoznao nas je s trenutnim stanjem. Potom je predsjednik Vlade te ministar Filipović koji je istaknuo kako je posljednjih dana na tragu našeg stava o jedinstvenoj cijeni plina na europskom tržištu francuski ministar gospodarstva vijeću ministarstva gospodarstva i energetike poslao dopis u kojemu predlaže da se na razini EU utvrdi cijena 1MW u iznosu 60-70 eura, što je otprilike 3 puta niže od trenutačne tržišne cijene kako bismo mogli mi i u Hrvatskoj jasno i definitivno postaviti prema cijeni prema proizvođačima s obzirom da je prema kućanstvima cijena do 1. travnja 2023. zagarantirana, izvijestio je Bačić.

Dodao je kako je bilo je riječi i o radu Sabora, sutrašnjem aktualnom prijepodnevu te o tijeku procesa prijedloga izmjena Ustava.

  • Bilo je riječi i o sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora Ine, o donošenju odluke prema kojoj će se razriješiti tri hrvatska člana Uprave Ine i predložena su tri nova člana. Naš stav je da članovi uprave Ine neće prema prijedlogu Vlade imati pravo na otpremninu, dodao je.

Trojica novopredloženih članova uprave Ine dobili su podršku vladajuće većine i sutra će iz imenovati NO.

Dodao je kako je Uprava Ine odgovorna za poslovanje Ine, a da je drugi segment kaznena odgovornost za nanošenje štete Ini i to će odraditi pravosudni dio.

  • Iako prema saznanjima pravosudni dio ne obuhvaća vrh upravnog dijela Ine očekivali smo i tražili smo njihovu ostavku. Na razini Vlade, ministarstva i MOL-a trebat će se otvoriti rasprava o načinu upravljanja Inom, i to je pred nama, kako se ovakve stvari ne bi događale, istaknuo je Bačić. (hrt.hr)